İş Hayatında Etkili Hareket Planı Oluşturma Yolları

İş hayatında başarılı olmak için etkili bir kariyer ve hareket planı oluşturmak gerekir. Herkes başarı yolculuğunda emin adımlar atmak ister. Bu adımlar atılırken yüksek bir potansiyele ve verimliliğe sahip olunması gerekir. Zaman içerisinde sistematik bir şekilde gelişim göstermek, özellikle iş hayatına yeni başlayan adaylar için oldukça önemlidir.

Deneyim sahibi olmak, belli bir rotada ilerlemek ve sürekli olarak gelişim göstermek, kariyer hedeflerine ulaşmak isteyenler için zamandan tasarruf sağlayacaktır. Cesur adımlar atarken heyecan veren işlerin başarılması için hareket planı oluşturmak ve bu planı oluştururken dikkat edilmesi gereken püf noktalar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Uzun vadeli bir başarı elde edebilmek ve bu başarının devamını sağlayabilmek için dönemsel hareket planları hazırlanmalıdır. Bu sayede gelişiminizi belli dönem periyotlar içerisinde daha iyi takip edebilir, kendinize yeni hedefler koyarken daha kolay kararlar alabilirsiniz. Peki etkili bir hareket planı için ne yapılması gereklidir?

Öncelikle hareket planı oluştururken kendinize ve yapacaklarınıza inanmanız gerekir. Bu durum kendinize duyduğunuz özsaygı ve özgüven ile doğrudan ilişkilidir. Duymuş olduğunuz güven, başarının ilk anahtarıdır. Hareket planı oluştururken hissetmeyi öğrenmelisiniz. Ufak da olsa başardığınız işler için kendinizi takdir etmeyi bilmelisiniz. Başarılarınızın devamı için kendinizi takdir etmek, teşvik etmek ve ödüllendirmek oldukça önemlidir.

Hareket demek enerji demektir. Bu nedenle hareket planı yaparken gün içerisindeki aktivitelerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Verimliliğinizin en yüksek olduğu saatleri belirleyerek, hedeflerinizi bu saat aralıklarında gerçekleştirmeyi denemelisiniz. İş hayatında etkili ve başarılı bir çalışan olmak için içinizdeki enerjiyi hissetmelisiniz. Daima kendinize “yapabilirsin!” demelisiniz.

Etkili olabilmek için elinizdeki varlıkları etkin bir şekilde kullanmanız gerekir. Yani, doğru zamanda, doğru yerde, doğru kararlar alıp, doğru uygulama yöntemleri seçmelisiniz. Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Hareket planı hazırlarken odak noktalarınızı belirlemelisiniz. Odak noktalarınız üzerinden harekete geçmeyi denemelisiniz. Hangi alanda, hangi sektörde, hangi iş pozisyonunda olmanız gerekiyor? Bu soruyu kendinize daima sormalısınız.

Enerji oluşturmak için dönüşüm sağlamanız gerekir. Bu oldukça basit bir fizik kanunudur. Enerji vardan yok edilemez sadece dönüşür. Bu nedenle enerjinizin dönüşüm halinde olmasına izin vermelisiniz. Hareket planı içerisinde enerjinizi dönüşüm yaparak bölümlendirmeyi deneyin. Örneğin her hafta aynı gün için aynı programı düzenlemeyin. Günler arasında değişimler yapın. Pazartesi gününü Perşembe gününe taşıyın.

İçinizde oldukça büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorsanız, en az potansiyeliniz kadar geniş de bir alana ihtiyacınız var demektir. Kendinize tek bir alan belirlemek yerine farklı alanlar üzerinde uzmanlaşıyor olmanız, deneyimlerinizi ve becerilerinizi arttıracak aktivitedir. Ne kadar çok deneyim, o kadar çok iş fırsatı demektir. Bu nedenle gelişim içerisinde bulunurken hareket planı yaptığınızda kendinize geniş bir hareket alanı belirlemeyi ihmal etmeyin.

Hareket planı hazırlamak zordur fakat bu durumun en zor yanı uygulama ve kontrol etme aşamasıdır. Zaman içerisinde hazırladığınız planda hangi aşamada olduğunuzu belirli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Yani kendi kendinizi güdülemeniz gerekir. Zorlu yollarda içgüdüsel olarak uyarılmak, başarıya ulaşmak için ilerlediğiniz yolu kısaltacaktır.