İş Hayatında “Kendinize Yatırım Yapın”!

Hayatınızın tam anlamıyla harika olması için kendinize yatırım yapmanız önemlidir. İş hayatıyla özel yaşam dengesini kurmanın altın yolu, kendinize yatırım yapmak, kendinizi geliştirmektir. Bir şeylere dair duyduğunuz inanç, bir gün karşılaştığınız tüm zorluklara ve başarısızlıklara rağmen elde edemediğiniz şeyleri önünüze serecektir. Bu noktada önemli olan şey, kendinize değer katacak ve sizi “değerli” hale getirecek becerileri, yetenekleri kazanmanızdır.

Çok kaliteli ve dünya çapında bir okuldan mezun olmanız, sizi kaliteli bir çalışan haline getirmez ve iş verenler mezun olduğunuz okuldan çok elde ettiğiniz deneyimlere, kişisel özelliklerinize, hobilerinize ve becerilerinize bakarlar. Harvard Üniversitesi’nden mezun olmanız sizi nasıl zeki bir insan yapmıyor ise iş hayatında da lider biri olacağınızı göstermez. Bu nedenle ne olduğunuz değil, ne yaptığınız daha önemlidir.

“Yapılacak 100 Şey” Listesi

Eğer kendinize değer katmak istiyorsanız, basit bir liste oluşturun. Bu hayatta en çok yapmak istediğiniz şeyleri bu liste içerisine yazın. Batum’a mı gitmek istiyorsunuz? Listenize ekleyin. İş hayatında “Ayın en iyi elemanı” sıfatını mı elde etmek istiyorsunuz? Bunu da listenize ekleyin. Yaptığınız her şeyin üzerini de farklı renkte bir kalem ile çizin. Sonunda listenizin tamamlandığını gördüğünüzde pek çok deneyim elde etmiş biri olarak bu hayatta yer aldığınızı fark edeceksiniz.

Beceri Şeması Oluşturun

Kendinize değer katmak için yapmanız gereken tek şey var olan becerilerinizi geliştirmek ve yeni beceriler edinmektedir. Sürekli gelişmek, hayatınızda pek çok alanda bilgi sahibi olmak, sizi değerli biri haline getirir. İnsanların asla bir başkasından satın alarak elde edemeyeceği iki şey bilgi ve deneyimdir. Bu nedenle işe alım mülakatlarında adayların sahip olduğu becerilere fazlasıyla önem verilir. Güçlü ve zayıf noktalarınızın sorulması da bu sebepten kaynaklanır. Zayıf noktalarınızı biliyor ve geliştirmeye çalışıyorsanız, uygun aday profiline girersiniz.

Harekete Geçmek İçin Beklemeyin

“Şu olsun, yapacağım” dediğiniz her ne varsa, o tarihin ve saatin gelmesini beklemeden harekete geçmelisiniz. Zaman, çok değerlidir ve geri alamayacağınız tek şeydir. Takım arkadaşınızı kırarsanız, gönlünü alabilirsiniz. Çok beğendiğiniz kot pantolonu da maaşınız yattığı gibi alabilirsiniz fakat harcadığınız zamanı asla geriye alamazsınız. Bir şeylerin sizi ertelemesine izin vermeyin. Yapmak istediğiniz şeyi yapmak için vakit kaybetmeyin. Sonunda doğacak fırsatları, mucizeleri tahmin bile edemezsiniz…

Vaktinizi Planlayın

Az önce belirttiğimiz gibi zaman en değerli şey ise, yapacağınız işlere karşı olan vaktiniz de en değerli şeydir. Bu nedenle planlı ve programlı olmalısınız. İş hayatında kendinize yatırım yapabilmek için zaman yönetiminde başarılı olmanız gerekir. Örneğin satış ve pazarlama alanında çalışan personeller için her saniyenin bir önemi vardır. Bir dakikada elde edebilecekleri satışı, 5 saniyede elde etmek isterler. Bunun için de planlı bir şekilde çalışmak zorunda kalırlar. Eğer zamanınızı iyi bir şekilde yönetirseniz, hayatta yapamayacağınız hiçbir şey kalmaz ve “imkansız” size çok uzak kalan bir kelime olarak var olur.