Stajyer olarak çalışmak iş yaşamına tecrübe kazanmış olarak adım atmayı sağlar. Ayrıca stajyer personel olarak çalışan kişiler referans edinmiş oldukları gibi, iş yaşamını ve şartları hakkında bilgi sahibi de olurlar. Stajyer olarak çalışma dönemleri okuldan arta kalan kış ayları ya da okulların uzun tatile girdiği yaz aylarıdır.
Meslek liseleri, meslek yüksek okulları ya da lisans okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından yapılabilen staj, iş hayatına adım atarken deneyim elde edilmesini sağlar. Aynı zamanda yer almak istediğiniz sektör hakkında bilgi edinmenize ve dolayısıyla kariyerinizi şekillendirmenize yardımcı olur. İş yaşamından önce yer almak istediğiniz sektörde bulunmanız, sektörün zorluklarını, avantajlarını ve risklerini tespit etmenizi sağlar.
Bu sayede iş hayatına dair fikirleriniz gelişir. Kariyer yaşamınızda değişim yapmak istiyorsanız, başlangıçta yapmanız, ilerleyen zamanlarda yapmanızdan daha kolay olacaktır. Bu nedenle staj, adaylar için oldukça önemli bir konu haline gelir.
Stajyer Personellere Öneriler
Stajyer personel olarak çalışan kişiler bu dönemde edinecekleri bilgileri gelecekteki tüm iş yaşamlarına entegre ederek hedeflerini daha net bir şekilde belirleyebilirler. Uzun vadede işe yarayacak olan bu dönemde stajyer personellere öneriler niteliği taşıyan birkaç bilgiyi göz ardı etmemekte fayda vardır.
- Staj dönemlerini bir zorunluluk olarak görmemek, bu dönem süresince öğrenilebilecek şeylerin en fazlasını öğrenmeye gayret etmek ve kişinin bu süreci kendisine ne katabileceğini değerlendirmesi gerekir.
- Stajyer personellerin dikkat etmesi gereken bir başka konu da sadece görev aldıkları pozisyondaki işlerle değil, diğer birimlerdeki işlerle de imkanlar dahilinde ilgilenmelerinin kendileri için önemli olduğunu bilmeleridir. Bu bilgiler stajyerlerin iş hayatına geçiş yaptıklarında hangi birimde çalışmak istedikleri konusunda yardımcı olacaktır.
- Şirketlerde stajyer olarak çalışan kişilerin mezuniyet sonrasında aynı şirkette işe devam etme imkanları da vardır. Bu yüzden stajyerlik döneminde dikkat edilmesi gerekenler arasında işe yeterli önemi göstermek, dakik olmak, kısacası stajyer olduğunu unutmak ve şirketin kadrolu personeli gibi çalışmak önemlidir.
- Stajyerler hata yapmaktan korkmamalıdır. Çünkü hata yapmak korkusu başarıyı ve o işte gerekli eforu sarf etmeyi engeller. Staj döneminde yapılan hatalar yöneticiler tarafından da hoş karşılanır.
- Stajyerlerin kendilerine verilen işleri angarya olarak görmemesi, en iyi şekilde yapmaya çalışması ileriki dönemlerde işlerine yarayacak önemli noktalardandır.
- Personellerin staj döneminde öğrendikleri iş ile ilgili ayrıntıları not etmesi, daha sonraki dönemlerde bu bilgilerden faydalanarak hareket etmesini sağlar.
- Sektör hakkında detaylı bilgi edinmek için doğru sorular sormanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu nedenle soru sormaktan çekinmemelisiniz. Bilgiye aç olmanız, olumsuz karşılanacak bir durum değildir. Yeni bilgi edinme isteğiniz daima sizi bir yerlere ulaştıracaktır. Bu yüzden bol bol soru sormalı fakat sorularınızın da mantıklı olduğuna, yersiz ve gereksiz olmadığına dikkat etmelisiniz. “Neden?” ve “Nasıl?” sorularını kullanmak, sizin açınızdan faydalı olacaktır.