İş Hayatında Nasıl Doğru İletişim Kurulur?

İş hayatında zamanınızın büyük bir bölümü iletişim kurarak geçecektir. İş ortamı içerisindeki çalışanlarla kurulan iletişim oldukça önemlidir. Doğru iletişim kurmak iş hayatınızdaki kariyerinizi etkilerken aynı zamanda da profesyonel kişiliğinizin de bir yansıması olacaktır. Bu nedenle iş yaşamında doğru iletişim kurmak önemli bir hale gelir. Doğru iletişim kurmanın yolları hakkında çalışanlar bilgi sahibi olmalıdır. Yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı başarılı olabilmenin, avantajlı ortaklıklar kurabilmenin temelinde başarılı iletişim kurmak vardır.

Hem iş hem de özel yaşamda yaşanabilecek büyük ve küçük tüm problemlerin çözümünde etkili ve doğru iletişim kurulmalıdır. İş yerinin kapısından içeri girilirken özel yaşamınızda bulunan problemleri dışarıda bırakmanız gerekir. Özel yaşamınız ile iş hayatınız arasında denge kuramaz ve iki yaşamınızı da birbirine karıştırırsanız, düşük motivasyon, verimli olamama ve başarısızlıklar ile mücadele etmek zorunda kalırsınız. Özel yaşamdaki problemleri iş hayatına yansıtmak aynı zamanda profesyonellikten de uzak bir harekettir. Üstleriniz tarafından olumsuz karşılanacaktır.

Atalarımız “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” derken, haklıdır! İş hayatında başarılı olabilmek için yılanı deliğinden çıkartacak bir tatlı dile ihtiyacınız vardır. Yani, kibar ve nazik olmalısınız. Diksiyonunuzun düzgün olmasına önem vermeli, karşınızdaki kişilere ses tonunuzu doğru bir şekilde ayarlamalı ve jest ve mimiklerinizi kullanmalısınız. Fakat tüm bunları yaparken abartmamalı, aşırıya kaçmamalısınız. Daima samimiyetinizin bir mesafesi olmalıdır.

Yaradılış sebebiyle sosyal birer varlık olabilirsiniz. Fakat sosyalliğinizin sınırları olmalıdır. İş hayatınızdaki kişilerle konuşabileceğiniz konulara dikkat etmelisiniz. Arkadaş ortamınızdaki konuşmaların aynısını, iş yaşamınızda gerçekleştirmemelisiniz. Profesyonel bir kişilik için buna dikkat etmelisiniz. Samimi bağ kurmak aradaki mesafeleri kaldırmak değildir. İnsanların size saygı duyması için de bu mesafeler gereklidir. Fazla samimiyet içeren arkadaşlıklar, iş yaşamını olumsuz etkileyebilir.

İş arkadaşlarınızla aranızda rekabet olmasına özen gösterin fakat abartmayın. İş yaşamındaki herkes vermiş olduğu emeğin karşılığını almak ister. Bunun için de ufak rekabetlerin olması normaldir. Eğer iş yerinizdeki sorumlulukları bir oyun haline getirmek ve çalışanlarla aranızda doğru iletişim kurmak istiyorsanız, çeşitli aktiviteler ve etkinliklerle bu rekabeti sağlayabilirsiniz. Haftalık ya da aylık hedefler koyarak saygı duyulan ve rekabet edilen bir ortam oluşturabilirsiniz. İletişimin temelinde saygı yattığını unutmadan, bu ortamı oluşturabilirsiniz.

Her ne kadar sizden ast bir pozisyonda çalışan biri olsa da kendinizden ast davranmamalısınız. Hem üstlerinize hem de astlarınıza karşı aynı şekilde davranış biçimlerine sahip olmalısınız. Herkese karşı olan saygınızı korumalısınız. Çünkü kurumunuz içerisinde bulunan herkes değerlidir ve kendilerini o işletme içerisinde değerli hisseder. Bu değere zarar vermek hem işletmenizi hem de sizi etkiler. Dolayısıyla aynı saygıyı göstermek, doğru iletişim kurmak açısından önemlidir. Etkili iletişimin temelinde saygı ve güven vardır. İnsanlar saygı duymadıkları, güvenmedikleri biriyle iletişim halinde olmak istemez. Bu, insanların içgüdüsel olarak gösterdiği bir harekettir.