Kurumlar İçin Mentor Olmak ve Başarılı Mentorlüğün Sırları

Kurumlar, mentor programlarının ve mentorlerin iş dünyası açısından günümüzdeki potansiyellerinin ne kadar önemli olduğunu son 5 yıldır farkına varmış durumda… Liderlik özelliklerinin çalışanlara aktarılabilmesi, bireylerin doğru yerde ve doğru zamanda hayallerindeki iş hayatına sahip olabilmesi, hem kurum için hem de kurum dışı faaliyetlerde doğru bir kariyer planlaması için mentor desteğinin esirgenmemesi gerekiyor.

İşletmelerin sektördeki faaliyetlerine hız kazandırmak için de önemli bir hale geliyor. Çünkü bu programların çalışanlar ve yöneticiler arasında doğru iletişim bağını kurma potansiyeli de oldukça yüksek…  Ekonomik ve sosyal hedefler için işletmelerde mutlaka mentor programlarının uygulanması gerekiyor. Kimi zaman kurum için bir kişinin desteği kimi zamanda dışardan, alanında uzman olan birinden bu desteği alabilmek mümkün. Günümüzde de mentor programları hakkında gelişmiş eğitimler veren kurumlar yaygınlaşmış durumda… Peki, iyi ve başarılı bir mentor nasıl olmalı? Kurumlar bu eğitimi hangi yollarla vermeli?

İş yaşamında karşılaşılan problemlerin doğru ve en yararlı şekilde çözülmesi, karar alma sürecinde işletmelerin doğru ve stratejik kararlar alabilmesi için büyük resmi görmesi gerekir. Eğer büyük resmi görmekte zorlanıyorsanız, bir mentor desteği almanız gerekebilir. Bu desteği verecek kişinin özellikleri dikkate alınmalıdır. Başarılı bir mentor ile çalışmak gerekir. Mentor seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, kişinin profesyonel iş yaşamı dışındaki hayatında da nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu bilmek ve geçmiş yaşantısında yapmış olduğu hataların sonuçlarını bilmektir.

Şirketlerin pek çoğu hayat koçluğu ile mentor desteğini karıştırmaktadır. İki meslek arasında ince bir fark vardır. Hayat koçları, hayatınızda yaşamış olduğunuz tüm noktalar için sizin yerinize karar alabilir fakat mentor olan kişiler yalnızca alabileceğiniz kararları gösterebilir, sizin yerinize karar veremez. Karar alma sürecinde destek olabilir fakat karar almanızı sağlayamaz. Yapacağınız seçimler yine size aittir. Sadece başarısız olmanızı engellemeye çalışır ve yaşayabileceğiniz başarısızlıklar üzerine sizleri bilinçlendirirler.

Başarılı bir mentor için bazı ipuçlarını takip ederseniz, size en iyi desteği verecek kişiyi bulabilirsiniz. Genel olarak başarılı bir mentor için şu özelliklerden bahsedilebilir:

  • Görevini aşkla yapan biri olmalıdır. Herkese yardım etmeye çalışmaz fakat yardım ettiği takdirde de işini en başarılı şekilde yapmaya çalışır.
  • Hayatınızda yapıcı olmalıdır. Yapıcı ve olumlu ifadeler kullanmalıdır. Olumsuz ifadelere yer vermemelidir. Profesyonel iş hayatınızdaki gelişmeleri takip ederek olası sonuçların farkında olmalı ve sizleri bu sonuçlar hakkında bilgilendirmelidir.
  • Destek sağlarken iş ve özel hayatınız arasındaki dengeyi kurmakta yardımcı olur. Kariyer planlarınızı gözetir ve ailenizi gözden çıkarmanızı engeller.
  • Etki alanı oldukça geniştir. Tek bir kişiye değil, tüm işletmenin bu destekten fayda alabileceği şekilde hareket eder. Çalışanlar ve yöneticiler arasında bağ kurar.
  • Çalışanların ve yöneticilerin yaratıcılık, girişimcilik ve pozitif düşünce konusunda eğitim almasını sağlar. Bu özellikleri aşılamaya çalışır.