İş hayatında iletişim halinde olunan pek çok insan vardır. Çalışma arkadaşlarının yanı sıra işbirliği yapılan kişilerle iş hayatı boyunca düzeyli ilişkiler kurmak zorunluluğu bulunur. Ancak bazı kişilerle anlaşmak zordur. İletişimin stresli bir hale geldiği noktada sağlıklı ilişkiler kurmak da mümkün olmaz. İş yaşamında sağlıklı ilişkiler kurulabilmesi için sosyal becerilerin geliştirilmesi gerekir. Sosyal beceriler geliştirilirse iletişimin önemli unsurlarından olan güven, saygı, dürüstlük ve şeffaflık da ortaya çıkacaktır. Bu dört temel unsur iletişimde oldukça önemlidir. Aynı zamanda itibar ve otorite oluşturulabilmesi için de çalışanlar arasında özellikle güven, saygı ve dürüstlük olmalıdır.
İnsanlar özel hayatlarında anlaşamadıkları kişilerle ilişkilerini kesebilirler. Ancak iş hayatında böyle bir durum söz konusu olmadığından bununla başa çıkmanın yollarını aramak gerekir. İş hayatında zor insanlarla başa çıkmak için bazı yöntemleri denemek fayda sağlayabilir. Güç ve otorite sahibi olan kişiler genel olarak daha zorlayıcı bir karaktere sahiptir. Bu kişilerle anlaşmak için çeşitli yöntemler denenmeli ve o kişiyi sevmeseniz bile saygı duymak zorunda olduğunuzu mutlaka aklınızda bulundurmalısınız.
İyi Niyet Aramaya Çalışın
Eğer karşınızdaki kişi sinirli ve kaba ise işlerin daha da zorlaşmaması için sizin de böyle bir tavırda olmamanız gerekir. O kişinin bu davranışının altındaki sebebi anlamaya çalışmak sizin sakin kalmanızı sağlayacaktır. Bunun sebebini anlayazmasanız da sabırlı olmalı, aynı şekilde davranmamalısınız. İnsanları olduğu gibi kabul etmenin rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu etkiyi kullanarak öfkelenmeden karşınızdaki kişiye sakin bir şekilde cevap vermelisiniz. Eğer sükunet sağlayamıyorsanız içinizden 10’a kadar saymayı deneyebilirsiniz. Derin derin nefes almak da işe yarayacaktır.
İş hayatında yaşanan tartışmalar kişilerin motivasyonu etkilediği gibi stres yönetimini de zora sokar. İş yerinde yaşanan tansiyonu yüksek bir tartışma sırasında konudan uzaklaşmak ve dışarıdan bakmaya çalışmak en doğrusu olacaktır. Burada empati yeteneği de devreye sokularak durumu idare etmek doğru bir yoldur. Konudan uzaklaşarak kendinizi o konuyla ilgili sorgulamak daha etkin çözümler üretmenize yardımcı olabilir.
Duygu Kontrolünün Önemi
Duygu kontrolü iş hayatında mutlaka başarılması gerekenler arasındadır. Karşınızdaki kişiden hiç hoşlanmasanız, zor biri olduğunu düşünseniz bile o an hissettiklerinizi sözle ya da beden dili ile belli etmek iş hayatında profesyonellik kavramından uzaktır. Ayrıca çalışma hayatında stres de uzak durulması gerekenlerdendir. İş yerinizde stresli bir ortam oluştuğunu düşündüğünüzde bu duyguya uyum sağlamak yerine ortamı rahatlatmaya çalışmalısınız.
Çalışma arkadaşlarınızı seçme şansınız olmadığını kabullenmelisiniz. Sevmediğiniz kişilerde iyi yönler aramaya çalışmak da faydalı olacaktır. Kendinizi onların yerine koymak, onları anlamaya çalışmak kuracağınız iletişimlerde başarılı olmanızı sağlayacaktır. Hatta onlarla sohbet etme fırsatları yaratarak yakından tanımaya çalışmak da aranızdaki iletişimi olumlu yönde çevirecek bir harekettir. Güven, sadakat, saygı ve pozitif düşüncelerin, hareketlerin hakim olduğu bir ortamda tartışmalar da engellenecektir.