İletişimin en önemli unsurlarından biri de vücut dilidir. Günlük yaşam içerisinde sıklıkla kullanmış olduğunuz vücut dili, ikili iletişimde bir anlaşma yoludur. Düşündüğünüz fikirleri yansıtmanızı, hissettiğiniz duyguları karşı tarafa aktarmanızı sağlar.
İş Yaşamında Beden Dilinin Önemi
Vücut dili kullanırken dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Adaylar özellikle iş görüşmesi mülakatlarında jest ve mimiklerine dikkat etmelidir. Abartıya kaçılmamalı ve güler yüzlü olunmalıdır.
Beden dilini kullanmak, karşınızdaki insanı etkiniz altına almanın bir yoludur. İletişime, yeniliklere açık olduğunuzu, kendinize güvendiğinizi, karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi belirtmenizi sağlayan hareketlerin bütününü kapsamaktadır. Bu nedenle beden dili kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Ne çok samimi olunmalı ne de samimiyetsiz davranılmalıdır. Bulunulan ortama göre beden dili hareketleri kurgulanabilmektedir. Bu sayede ikili iletişimlerde daha başarılı olunabilmektedir.
Günlük yaşamınızda kullandığınız jest ve mimiklerinizin tamamını, iş yaşamınızda kullanamazsınız. Dolayısıyla iş yaşamında kullanılan beden dili, ofis ortamına uygun bir beden dili olmalıdır. Kimi zaman bu beden dili kendinizi daha net bir şekilde ifade etmenizi sağlayacaktır.
İş Yaşamında Ses Tonunuza ve Göz Temasına Dikkat Edin
İş yaşamında beden dili kullanımı söz konusu olduğunda akla ilk olarak doğru bir ses tonuna sahip olmak gelir. Çok yüksek ya da çok alçak bir ses tonuyla konuşmak, iş yaşamında olumsuz karşılanır. Yüksek ses kibir, alçak ses özgüven eksikliği olarak yorumlanmaktadır. Doğru ses tonu herkesin sizi duyabileceği yükseklikte olmalıdır. Gereken noktalarda vurgulama yapılması yeterlidir.
Bakışlar ve gözler beden dili kullanımı için çok önemlidir. İletişimin ilk anında ve sonrasında önem taşıyan göz teması, yüz yüze yapılan görüşmelerde çok önemlidir. Görüşme yapılan kişiyle sürekli göz temasında olmak onu önemsediğinizi ve söylediği her kelimeyi dikkatle dinlediğinizi gösterir.
Beden Dilinin Bazı Püf Noktaları
Beden dili kullanımında bazı püf noktalar vardır. Örneğin bıkkın bir duruş sergilemek hem sıkıldığınızı gösterir hem de karşı taraftan saygısızlık olarak algılanır. Her zaman dik ve mutlu bir görünüm sergilemeye özen gösterin. Kambur oturmak yerine omuzlar dik ve arkaya yaslanarak oturmak aynı zamanda öz güvenin de göstergesidir. Karşınızdaki kişinin sizden etkilenmesi duruşunuza ve oturuş şeklinize de bağlıdır. Kalabalık görüşmelerde dikkat edilecek bir diğer nokta da kapladığınız alandır. Derli toplu oturmak, başkalarını rahatsız etmemek, saygılı davranmak doğru beden dili kullanımı ile ilgilidir.
Gergin ve stresli olduğumuz durumlarda yüz mimiklerimizi kontrol etmemiz gerektiği gibi söyleyeceğimiz sözlere de dikkat etmek önemlidir. Psikolojik halimizin ağzımızdan çıkacak sözlere etki etmesi demek iş hayatında beden dili kullanımı konusunda başarısız olunduğunu gösterir.
Vücut dili önerileri arasında iletişim kurulan kişiye küçük dokunuşlar da vardır. Özellikle de konuştuğunuz kişinin stresli olduğunu düşündüğünüz hallerde ona hafifçe dokunmanız samimiyetinizi gösterecek ve yanınızda daha rahat olmasını sağlayacaktır.
İş hayatı için vücut dili önerileri içinde önemli olanlardan biri de gülümsemektir. Gülümsemek kişiyi her zaman pozitif göstererek takım arkadaşlarını motive edeceği gibi, sizden pozitif enerji almalarını da sağlar.