İş Yaşamında İçe Dönük ve Dışa Dönük Kişilerin Çalışabileceği Alanlar

İş yaşamında hem içe dönük hem de dışa dönük kişilerin çalışabileceği, çalıştıkça da başarılı olabileceği alanlar mevcuttur. İçe dönük ya da dışa dönük olmak bir kişilik özelliğidir. İçe dönük kişiler sosyal alanda başarısız olan daha çok kendi içlerinde problemleri çözmeye çalışan ve takım çalışmasına yatkın olmayan kişilerdir.

Dışa dönük kişiler ise bu kişilik özelliklerinin tam aksine, takım çalışmasında başarılı olan ve sosyal profile sahip olan kişilerdir. Kariyer alanında içe dönük kişiler için “introvert” ve dışa dönük kişiler için “extrovert” denmektedir. Kimi çalışanlar, dışa dönük olsa bile içe dönük bir alanda çalışmayı tercih edebilirler. Kişilik özelliklerine göre çalışanların mutlu, huzurlu ve başarılı olabileceği çalışma alanları mevcuttur.

İçe dönük kişilerin kendilerini ön plana çıkarabileceği çalışma alanları; yaratıcı alanlar, serbest (freelance) çalışma ve teknik çalışma olabilmektedir. Yaratıcı alanlar, içe dönük kişilerin en başarılı olacağı çalışma alanlarından birisidir. Genellikle girişimciler, pazarlamacılar ve tasarımcılar bu alanda yer almaktadır. İçerik yazarlığı, editörlük vb. gibi meslekler de bu alanda yer almaktadır.

Freelance denilen ve serbest çalışma olarak bilinen alan, yine içe dönük kişilerin başarılı performans gösterebileceği bir alandır. Bu çalışma alanında motivasyonun yüksek olduğu görülmektedir. Kişiler, kendi çalışma alanlarında kendi çalışma stilleri ve kendi belirlemiş oldukları çalışma saatleri içerisinde yüksek performans göstererek başarılı bir iş hayatına sahip olabilirler. Örneğin grafik tasarımcıları, bu alanda oldukça başarılıdır.

Genellikle içe dönük olan kişiler de daha fazla düşünme ve daha kapsamlı yaklaşımlar geliştirme gibi bakış açıları bulunmaktadır. Dolayısıyla problem çözme, süreç gerektiren işlerde planlı ve sistematik olma gibi konularda daha başarılı olurlar. Araştırma ve geliştirme gerektiren, problem çözme yeteneklerinin sıklıkla kullanıldığı bir alan olan teknik çalışma bu nedenle içe dönük kişilerin güçlü kariyer yaşamı elde edebileceği bir alandır.

Dışa dönük kişiler için en uygun olan iş alanları ise risk odaklı çalışılan, network becerisi gerektiren ve sürekli olarak gelişen, yenilenen, hızlıca değişen alanlardır. Risk odaklı çalışma alanları, dışa dönük kişiler için en uygun iş alanıdır. Çünkü dışa dönük kişiler yeni şeyler denemekten, risk almaktan ve gelişimi desteklemekten hoşlanır. Dolayısıyla şirketin bir anda yükselmesi ve büyümesi onların en büyük arzusudur. Yatırımcılar bu alanda yoğunlukla bulunur.

Sosyal becerileri fazlasıyla gelişmiş olan dışa dönük kişiler, network ağı oluşturmakta zorlanmazlar. İkna etme ve etkili konuşma becerileri fazlasıyla yüksek olduğu için iletişim kurmak onlar için oldukça kolaydır. İnsan kaynakları dışa dönük kişiler için mükemmel bir iş alanı oluşturabilir. Hızlı değişim gösteren, yeniliğe ve gelişime açık olan alanlar ise yine dışa dönük kişilerin tercih edebileceği alanlardan biri olarak yer alır. Çünkü kendisini geliştirmeyi ve yeniliği seven bu kişilik özelliklerini taşıyan çalışanlar, yeni şeyler uygulamayı ve denemeyi severler.