Kariyer Yaşamında En Çok Yaşanan Pişmanlıklar!

Kariyer yaşamında en çok kullanılan kelimelerden biri “keşke” olarak yer alır. Alınan kararlardan sonra kimi zaman “keşke”, kimi zaman da “iyi ki” denebilir. Yanlış alınan kararlar sonucunda insanlar hatalarının farkına vardığında “keşke şu şekilde yapmasaydım” demeyi tercih ederler. Bunun sebebi nelerle karşılaşılabileceğinin tespit edilmemesi, geleceğin planlanmamasıdır. Hızlı kararlar almak, bir karar üzerine yeterince alternatif ve strateji üretmemek beraberinde pişmanlığı getirecektir.

Ülkemizde yapılan araştırmaya göre iş yaşamlarında oldukça başarılı olan kişilere, kariyerlerinde en çok pişmanlık duydukları ve “keşke” dedikleri zamanların olup olmadığı soruldu. Alınan cevaplar, kariyer yaşamında bu kelimeyi kullanmak istemeyenler için oldukça bilgilendirici nitelikte olacak ve geleceği planlarken yol gösterecektir.

Ülkemizde kariyer yaşamında yaşanan en büyük pişmanlık maaşına göre meslek tercihi yapmaktan geçiyor. Pek çok aday, istediği ve hayalindeki işi yapmak yerine, maaşı, çalışma ortamı ve sunduğu imkanları fazla olan sektörlerde ya da şirketlerde çalışmak istiyor. Bir diğer pişmanlık sebebi de sunulan fırsatları kaçırmak olarak yer alıyor. “Keşke daha önce istifa etseydim” cümlesi, Türkiye’de duyulan en büyük kariyer pişmanlıklarından biri! Bir işten fırsat varken ayrılmak, en doğru karardır.

Günümüz şart ve koşulları baz alındığında, girişimcilerin en büyük probleminin özgüven eksikliği olduğu ortaya çıkmaktadır. Adaylar, kendilerine inanmakta ve güvenmekte problem yaşamaktadır. Özgüven sahibi olmak, kariyer yaşamında etle tırnak gibidir. Keşke dememek için tüm yatırımlarınızı, kararlarınızı, değerlendirmelerinizi vb. iş sorumluluklarını keşke dememek için kendinize güvenerek yerine getirmelisiniz. Özgüven ne aşırı ne de hiç olmadık derecede olmalıdır.

Çalışmak istenilen sektör fark etmeksizin, bir adayın en değerli ve önemli zamanları öğrenci olduğu yıllardır. Bireysel sorumlulukların daha az olduğu bu dönemde adayların kendilerini geliştirme, yeni bilgiler edinme ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunma açısından fazlasıyla zamanı vardır. Bu zamanı değerlendirmek, gelecekte yaşanabilecek güzel zamanların da habercisi olur. Dolayısıyla, “Keşke öğrenciyken yapsaydım” dememek için, öğrencilik zamanlarınızın kıymetini bilmelisiniz.

Çoğu zaman insanın kalbi aklından, aklı kalbinden ayrı hareket eder. “Keşke kalbimin sesini dinleseydim” dememek için bir karar alırken, hem kalbinizle hem de mantığınızla alacağınız kararı onaylamayı unutmayın. Kimi zaman bu durum kalp ve akılla hareket etme olarak da görülemez. Değişime, yeniliğe, fırsatlara ve tehlikelere karşı hazırlıklı olmak, pişmanlık duygusunun önüne geçecektir. “İyi ki” demeden önce mantığınızla konuşun. Tepkilerinizi sınayarak ölçmeniz, mutlu bir kariyer yaşamının parçası olacaktır.

“Keşke mola verseydim” demek, verimliliğinizin ve motivasyonunuzun düşmüş olduğu anlamına gelecektir. Verimliliğinizin ya da motivasyonunuzun düştüğü an, çalışmayı bırakmalısınız. Bir insanın motive olmasını sağlayacak pek çok unsur bulunabilir. Tekrardan odaklanabileceğinizi hissettiğiniz anda, çalışma ortamınıza geri dönebilirsiniz. Mola vermemek oldukça sık rastlanan fakat o kız, sabahtan akşama kadar orada durmak zorunda e ve her şeyle de ilgilenmeli…