Gün içerisinde sürekli olarak pek çok şey ile mücadele ediyor ve zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Zorlukların üstesinden kimi zaman geliyor, kimi zaman gelemiyor ve başarısızlığımızı kabullenmeye odaklanıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmak için efor sarf ediyoruz. Bu dönem içerisinde de yıpranıyor, üzerimizdeki baskı, stres ve sorumluluklar sebebiyle kendimizi adeta hapsolmuş gibi hissediyoruz.
Özellikle iş yaşamında karşılaştığımız bu durum, toplumdaki yerimizi edinmek için karşılaştığımız problemlerden biri olarak çıkıyor. Toplum içerisinde saygı görmek, iş yerinde statü sahibi olabilmek, insanların imrendiği bir insan haline gelmek isterken, kendimizi yıpratıyor ve çok fazla sorumluluk alarak hayatımızı zorlaştırıyoruz. Bu durumda motivasyon ve performans düşüklüğü de yaşayabiliyoruz. Peki bu tip durumlarda kontrol alanımızı zorlaştırmadan hayatımızdaki zorlukların üstesinden nasıl gelebiliriz?
Bir Japon yöntemi olan Köpekbalığı Metodu sayesinde hem özel hem de iş yaşamınızdaki zorluklarla mücadele etme konusunda dinç kalabilir ve bu süreç içerisinde yıpranmanızı önleyebilirsiniz. Çünkü bu yöntem sorunlarla baş etme konusunda insanların bulundukları ortamdan ayrılmadan sorunun üstesinden kısa bir süre içerisinde gelmesini sağlıyor. Bireylerin psikolojik açıdan daha güçlü ve motive olmasını sağlayan Köpekbalığı Metodu sayesinde hem daha verimli bir şekilde çalışılabiliyor hem de karşılaşılan engellerde problemi ve çözümü bulmak kısa bir zaman aldığı için zaman yönetiminde de başarı elde edilebiliyor.
Japonlara ait bir teknik olan bu metot, çok eski zamanlara dayanıyor. Henüz Japonlar bir ada toplumu olarak yaşarken, taze balık avına giden bireylerin kalabalık nüfusu doyurabilmek adına oluşturduğu bu yöntem, günümüz iş dünyasında kullanılmaktadır. Balık tutmak için okyanuslara açılan ve çok uzak noktalara giderek nüfusu doyurabilecek kadar balık tutabilen balıkçılar tarafından bulunmuştur. Balık tutmaya gidiş ve dönüş süresinin uzun olması, balıkların bu süre içerisinde tazeliğini kaybetmesi, onların bu metodu bulmasını sağlamıştır.
Öncelikle balıkçılar tekneleri içerisine birer soğuk hava deposu koymuştur. Bu sayede tutulan balıklar depoya koyulduğunda tazelikleri bozulmamış ve ne kadar uzağa giderlerse gitsinler döndüklerinde taze balık satışı yapabilmişlerdir. Lakin halk bu sefer de donmuş balık yemek istememiş ve daha taze balıklar tüketmek istemiştir. Ardından Japon balıkçılar soğuk hava deposu yerine teknelerine akvaryum yapmış, fakat bu yöntemde de başarılı olamamışlardır. Balıklar akvaryumda taze ve canlı kalsalar da diriliklerini kaybederek, lezzet açısından kötü bir deneyim sunmaya başlamıştır. Bunun sonucunda da ortaya günümüz iş dünyasında kullanılan Köpekbalığı Metodu çıkmıştır.
Akvaryumdan vazgeçmeyen balıkçılar, akvaryum içerisine küçük bir köpekbalığı atarak çözüme ulaşmıştır. Balıklar köpekbalığından saklanmak ve ona yem olmamak için akvaryum içerisinde sürekli olarak hareket etmek zorunda kalmıştır. Bazıları yem olsa da köpekbalığının karnı doyunca, geriye kalan balıklar taptaze bir şekilde halka ulaştırılmaya başlamıştır.
Bu yöntem iş hayatında ise şu şekilde bir uygulama kazanıyor:
- Sıkıntı, stres, baskı ve zorluklar insanların güçlenmesini sağlayan unsurlar olarak hem iş hem de özel hayatta yer alıyor.
- İnsanlar zorluklara karşı kendilerini korumak için hareket halinde bulunmak ve sürekli olarak düşünmek zorunda kalmaktadır. Bu sayede başarıya ulaşılabilmektedir.
- Motivasyon azaldığı anda kendinizi üstesinden geleceğiniz bir zorluk içerisinde hissetmeniz gerekiyor. Bu sayede çözüme en kısa yoldan ulaşabiliyorsunuz.
Her ne kadar bazı zamanlarda yutulan bir balık olsanız da, üstesinden geldiğiniz zorlukları fark ettiğinizde başarılı bir teknik olarak hayatınızda yer alıyor.