İş Yerinizi mi İşinizi mi Çalışmayı mı Sevmiyorsunuz?

Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre 10 çalışandan 7 tanesi işine gitmek istemiyor. Peki neden? Bunun sebebini hiç düşündünüz mü? Yrd. Doç. Dr. Psikolog Ozanser Uğurlu, bu durumu çalışanların kendilerine yanlış sorular sorması sebebiyle açıklıyor.

Hayatımızın akışını sağlayabilmek için maddi bir kaynağa sürekli olarak ihtiyacımız var. Bunun için de para kazanmak, yani çalışmak zorundayız. Fakat birçok kişi çalışmadan para kazanabilecekleri bir yolu arar ve kısa yoldan zengin olup hayatlarına öyle devam etmek ister. Lakin birçoğumuz için çalışmadan hayatımızı devam ettirmek mümkün değildir.

Çalışmayı sadece para kazanmak ve parayı kullanmak için görüyorsanız, muhtemelen iş yerinizi ve işinizi sevmiyor, hatta çalışmayı dahi sevmiyorsunuz. Bu durumda çalışanların kendisine şöyle bir soru yöneltmesi gerekiyor, “Çalışmayı sadece para kazanmak için mi yapıyorum?”. Eğer cevabınız evet ise, çalışmanın temel ihtiyaçlarımızı karşılamaktan da öte psikolojik bir ihtiyaç olduğunu kendinize hatırlatmalısınız.

Böyle bir durumda kalan çalışanın, insanların neden çalıştığı hakkında detaylı bir bilgi edinmesi gerekir. İnsan beyni gün içerisinde sürekli olarak bir şeyler yapmak, bir şeylerle uğraşmak ister. Çünkü beynimiz, bunun bir motivasyon kaynağı olduğunun farkındadır. Hangi işle uğraşırsanız uğraşın, motive olabilmeniz için çaba sarf etmeye, eylem göstermeye ihtiyacınız vardır.

Çalışma eyleminin bir diğer amacı, bir şeyler üretmek ve işe yarar biri gibi hissetmektir. Yani psikolojik açıdan insan gelişimine önemli bir katkısı vardır. Çalışan her insan iyi ya da kötü bir sonuç ortaya koyar. Kimi zaman başarılı kimi zaman başarısız olunsa da çalışanın motive olabilmesi ve kendini işe yarar biri gibi hissedebilmesi için çalışmaya ihtiyacı vardır.

Eğer neden çalıştığınızı ya da çalışmaktan mutsuz olduğunuzu anlayamıyorsanız kendinize 3 temel soruyu sorabilirsiniz. İlk soru, “İşimi sevmiyor muyum?” olacaktır. Eğer bu soruya karşı cevabınız evet ise, çalışma stilinizi ya da kariyer yaşamınızı değiştirmenizin zamanı gelmiş demektir. İşinizi sevmediğinizi fark ettiğiniz noktada, iş ilanlarına bakmanızda fayda olacaktır. Tavsiyemiz, hiç bulunmadığınız bir sektörü denemenizden yana…

Çalışma ortamı, bu ortam içerisinde çalışılan diğer personeller, insan ilişkileri, tutum ve davranışlarınız iş yaşamının en önemli parçalarındadır. Her ne kadar bireysel olarak çalışıyor olsanız da bir bütün oluşturursunuz ve çalışma ortamınızda bulunan herkes, takım arkadaşınızdır. Şirketler bu nedenle takım çalışması içerisinde uyumlu olan kişilere önem verirler.

Eğer işe gitmek istemiyor, sabahları koşa koşa işe gitmekten keyif almıyorsanız kendinize sormanız gereken ikinci soru, “Çalışma ortamımı mı sevmiyorum?” olmalıdır. Eğer bu soruya cevabınız evet ise, iş ortamınızda değişiklikler yapmalısınız. Örneğin, ofis masanızın üzerine her gün görmekten hoşlanacağınız eşyalar koyabilirsiniz. Farklı objelerle süslemeler yapabilirsiniz. Yöneticinizden sizi farklı bir birime atamasını isteyebilirsiniz.

Üçüncü soru ise “Çalışmayı mı sevmiyorum?” olmalıdır. Belki de bu hayatta çalışması gereken son kişi sizsinizdir! Ofis yaşamında çalışmayı sevmiyor olabilirsiniz. Bu durumda da freelance olarak çalışmayı deneyebilirsiniz. Belki de kendi işinizi yapmadığınız için çalışmayı sevmiyorsunuzdur. Bu soruya vereceğiniz cevapta mutlaka çalışmayı neden sevmediğinizi keşfetmeli ve bu problemi nasıl ortadan kaldırabileceğinizi bulmalısınız.