Son dönemlerde personel alımı başvuruları oldukça yoğunluk kazanmışken ülkede istihdam edilmeyi bekleyen kişi sayısı da yadsınamayacak derecede fazladır. İşsizlik oranının her geçen gün artış göstermesi deneyimli ya da deneyimsiz olmak üzere pek çok kişiniz işsiz kaldığını göstermektedir. İşsizlik sürecinde adaylar psikolojik bakımdan bir çöküntü yaşayabilir. Bu sürecin başarılı ve yüksek motivasyon halinde geçirilmesi için iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Peki adaylar işsizlik dönemini nasıl değerlendirmelidir?
Doğru Meslek Seçimi Yapılmalı
Çalışanların büyük bir çoğunluğu da sevdikleri işi yapmamaktadır. İnsanlar meslek seçimi ya da personel alımı iş başvurusu yaparken maddi olarak kendilerini tatmin edecek alanları seçmektedir. Bu durum ilk başlarda kişiyi mutlu etse de bir süre sonra mutsuzluk olarak kendini gösterecektir. Çünkü doğru yapılmayan meslek seçimi beraberinde başarısızlığı getirecektir. Dolayısıyla kişinin mesleki yaşamı etkilenecek ve bu durum özel hayatına da yansıyacaktır. Başarısızlık elde eden çalışanın işten kovulması da an meselesidir. Motivasyon düşüklüğü, beklenen performansın gösterilememesi ve düşük verimlilik, çalışan bireyin işten kovulması için yeterli sebeplerdir. Hiçbir şirket, organizasyonunu kötü etkileyecek çalışanı himayesi altında tutmak istemez. Bu durum şirket açısından zaman ve maliyet kaybı yaratır.
İşsizlik Sürecini Yönetmek
İşsizlik sürecini yönetmek için bireyin psikolojik olarak kendini kontrol altında tutması gerekir. Bu süreç içerisinde yapılan başvurular olumlu bir sonuç verirse birey bir an önce kendini toparlamalı ve iş yaşamına uyum sağlayacak şekilde kendini motive etmelidir. İş yaşamında motivasyon, takım arkadaşlarıyla yapılan çalışmalarda oldukça önemlidir. Hiçbir çalışan çevresinde tüm gün üzgün duran birini görmek istemez. Çünkü bir çalışanın motivasyon düşüklüğü, tüm organizasyon yapısını etkileyecektir.
İş Arama Sürecini İyi Yönetmek İçin Yapılması Gerekenler
- Adaylar bir dil kursuna kayıt yaptırabilir, bu süreç içerisinde kişisel gelişimlerine katkı sunacak ve CV içerisine ekleyebilecek yeni bir dil öğrenebilirler.
- Maddi alandaki kaybın önlenmesi adına özel dersler verilebilir, danışmanlık yapılabilir. Uzman olduğunuz alan, yani bilgi, kazanç getirir.
- Boş vakit konusunda problem yaşanmayacağı için adaylar hobilerini geliştirebilir. Çeşitli ve ilginç hobiler edinmek, CV içerisinde etkileyici olabilir.
- Kişisel ve mesleki gelişim açısından eğitim programlarına katılım sağlanabilir. Sertifikalı eğitimlere katılmak, yeni bilgiler edinmenizi ve kendinizi geliştirmenizi sağlarken, CV’nizdeki sertifikalar bölümüne de yeni bilgiler aktarmanızı sağlar.
- Motivasyonunuzu arttıracak şeyleri bulmanız için harika bir süreçtir. Kendinizle yeteri kadar baş başa kalabileceğiniz vaktiniz olacaktır. Bu süreçte zayıf ve güçlü yönlerinizi tespit edebilir, zayıf yönlere yönelerek güçlendirebilir ve güçlü yönler ile ilgili pratikler yapılabilir.
- Network ağı işe başlamadan önce kazanılabilir. Bunun için işsizlik sürecinde çalışmak istenilen sektörle ilgili etkinliklere katılabilir, buradaki insanlarla iletişim kurarak network ağı genişletilebilir.
- İş yaşamına geçiş yapıldıktan sonra yoğun bir hayat başlayacaktır. Bu nedenle bireyin maddi olanakları yeterliyse yapmak isteyip yapamadığı tatili gerçekleştirmesi, görüşmek isteyip görüşemediği arkadaşlarla bir etkinliği düzenlemesi, motivasyon kaynağı olacaktır. Unutulmamalıdır ki iş yaşamı, bu plan ve isteklerinizin önüne geçebilir.