İstifa etmek tıpkı iş başvurusu süreci gibi oldukça zor bir süreçtir. Bu kararı almak ve uygulamak, personel açısından stres ve baskı ortamı yaratabilmektedir. Çalışma hayatında her personel en az bir kez istifa etmek zorunda kalabilmektedir. İstifa etmeden önce, doğru zamanda bu kararın alınması ve istifa etme sürecinin başarılı bir şekilde geçmesi için bazı püf noktaları bilmek gerekir. Çünkü, kalan kariyer yaşantınızın önemli bir parçasını istifa sürecinde yaşadıklarınız oluşturacaktır. Bu süreç içerisinde hata yapmanız ya da sorun yaşamanız, beraberinde gelecekte daha büyük problemler yaşamanıza sebep olacaktır.
İstifa Kararı Nasıl Verilir?
İstifa kararını almadan önce ofis ortamında nasıl olduğunuzu düşünmelisiniz. Çalıştığınız yere daha fazla tahammül edemiyor, yöneticinizle anlaşamıyor ve sürekli olarak tartışıyor, iş arkadaşlarınızla olumlu iletişim kuramıyor, gerekli performansı gösteremiyor, kendinizi sürekli olarak baskı ve stres altında hissediyorsanız, istifa etmeniz doğru bir karar olacaktır. Mutsuz bir şekilde çalışmanız, bir tek sizi değil, çalışma arkadaşlarınızı da etkileyecek bir durumdur. Bu durumda çalışmanız ekip çalışmalarında başarıyı yakalamanızı önleyecek, verimliliğinizde ve performansınızda düşüşler meydana getirecektir. Dolayısıyla bu durumdan yöneticiniz de etkilenecektir. Bu durumdayken “Bir süre daha idare edebilirim” şeklinde düşünebilirsiniz. Fakat sonuçta, istifa etmek zorunda kalabilirsiniz. Söz konusu bu sürece girerken, gönlünüzün rahat olması da oldukça önemlidir. İstifa mektubunu yöneticinize vermeden önce, tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
İstifa mektubunu yazarken dikkatli olmalısınız. Neden istifa ettiğiniz açık ve net kelimelerle yazmalısınız. Durumunuzu özetleyen bir dilekçe olmalıdır. Birçok kişi bu mektubu günlük yazar gibi yazmaktadır. Fakat teknik olarak mektubun yazılışına dikkat edilmelidir. Eğer yaşadığınız durum hakkında fikir sahibi değilseniz, internette yer alan istifa mektubu örneklerine bakabilirsiniz. Çok zorlu günler geçirmiş olmanız iş yerinden ayrılırken yöneticinize ve iş arkadaşlarına karşı hakaretlerde bulunmanız anlamına gelmemektedir. Çalışırken duyduğunuz saygıyı, işinize son verirken de duymalısınız. Gelecekte eski iş yerinizle alakalı bir problem yaşamak istemiyor ve bu şirketten referans almayı düşünüyorsanız, işten ayrılırken ettiğiniz sözlere dikkat etmelisiniz. Yeni iş başvurusu yaparken sizlere “Eski iş yerinizden neden ayrıldığınızı, nasıl ayrıldığınızı ve sorunun ne olduğunu” mutlaka soracaklardır. Eski iş yerinizden çalışan ya da patronla görüşmek bile isteyebilirler. Bu nedenle istifa ederken güzel anılar bırakmanız da fayda olacaktır. En iki hafta ile sekiz hafta arasında değişen süre içerisinde ihbar vermeyi ihmal etmemelisiniz. Çalıştığınız iş yerinizden ayrılacağınız süre şirketten şirkete değişmektedir. Hukuki olarak verilen süre, iki ile sekiz hafta arasındadır. İş yerindeki çalışma sürenize bağlı olarak ihbar süreniz değişebilir. Bu detayları patronunuzdan öğrenebilirsiniz. İstifa anı, istifa mektubu yazmaktan ya da bu kararı almaktan daha zordur.
Nasıl konuşmanız gerektiği hakkında pratik yapmalısınız. İstifa anında duygusal olmamalısınız. Yaşadığınız üzücü olayları bir kenara bırakmalı, kısa ve net cümleler kurarak yöneticinizle konuşmalısınız. İstifa etmekle birlikte hayatınızda kapıların kapanacağını düşünmemeli, bunun yerine yeni fırsatlara ve iş olanaklarına odaklanabileceğinizi kendinize daima hatırlatmalısınız. Mümkün olduğunca da dürüst olmanızda fayda vardır. İşten neden ayrılmak istediğinizi mutlaka belirtmelisiniz. Konuşmanızın bitiminde, iyi dileklerinizi iletmeniz, yöneticinizin gönlünü almaya yetecektir. İleride referans mektubu istediğinizde de sizin işten ayrılırken sarf ettiğiniz cümleler aklına gelecektir. İyi bir izlenim bırakmak için mutlaka iyi dileklerinizi iletin.