JP Morgan Chase Kredi Yolsuzluğu ile Gündemde!

Pandemi dönemi içerisinde Donald Trump tarafından küçük işletmeleri kurtarma amacıyla kullanıma sunulan Maaş Koruma Programı, dolandırıcılar için birer fırsat yarattı. Kredi dolandırıcılığı ile ilgili olarak ABD’nin en büyük bankalarından biri olan JP Morgan Chase, mercek altına alındı.

Ülkenin en büyük bankası olan JP Morgan, personelleri ve müşterileri ile yasadışı yollardan para kazanmak amacıyla programı kullandığı ile ilgili olarak suçlandı. Geçtiğimiz Haziran ayının sonuna kadar Maaş Koruma Programı (PPP) kapsamında 29 milyar dolarlık affedilebilir kredi düzenleyen bankaya yönelik olarak, “işletme ve etik ilkelerine uygun olmayan ve hatta yasadışı olabilecek davranışlar” tespit edildiği ifade edildi.

Bankanın operasyon komitesinden yayımlanan nota göre, işsizlik yardımları ve diğer devlet programlarını kötüye kullanan müşteriler ile çalışanlar olabileceği dile getirildi. Yapılan açıklama içerisinde, “Bu örnekleri belirlemek ve gerektiğinde kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmak için elimizden geleni yapıyoruz” ifadeleri yer aldı.

JP Morgan Chase’in Rakamları Tartışma Konusu

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre küçük işletmeleri kurtarma programı kapsamında 670 milyar dolarlık destek verildi. ABD Başkanı Trump, programın 51 milyon çalışanı işsiz kalmaktan kurtardığını ifade etti. Tüm bunlara karşın Financial Times tarafından yapılan habere göre de bu rakamlar sadece aldatmaca…

JP Morgan Chase ile birlikte Citigroup’un da yer aldığı çok sayıdaki banka, PPP programı kapsamında elde edilen karlarını hayır kurumlarına ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlama taahhüdünde bulunmuştu. Wells Fargo, 400 milyon dolarlık bağış yapacağını ifade etmişti.