JP Morgan Negatif Faiz Oranlarına Tepki Gösterdi

ABD Merkez Bankası koronavirüs sebebi ile yaşanan ekonomik sıkıntılara çözüm bulmak adına sunulan faizlerin oranında negatif uygulama yoluna gitti. Piyasayı rahatlatma adına alınan bu karar JP Morgan için yanlış ve gereksiz olarak görüldü. Kararın yanlış ve gereksiz olduğunu savunan JP Morgan stratejistleri düşüncelerini medya ile paylaştı.

İlgili açıklama JP Morgan Portföy Yönetimi’nden David Kelly tarafından yapıldı. Açıklamada negatif faiz oranları uygulamasını pek mantıklı bulmadıklarını bildirdi.

ABD Merkez Bankasının koronovirüsün ekonomiye verdiği ağır darbeyi hafifletmek için almış olduğu negatif faizli kredi uygulama politikası JP Morgan bankası için atılan yanlış bir adım oldu.

Negatif Oranlı Krediler Japonya’da İşe Yaramadı

JP Morgan Portföy Yönetimi Küresel Baş Stratejisti Kelly Cuma günü CNBC’deki demecinde bu yöntemin işe yaramayacağını şu şekilde dile getirdi. “Negatif oranlı faiz uygulaması Japonya’da hiçbir işe yaramadı. Aynı durum Avrupa ekonomisi içinde geçerli. Bu sebeple kredilendirmede negatif oranlara gidilmesinin hiçbir mantıklı açıklaması yok. Bu politikanın vardığı tek nokta bankacılık sistemini tıkamak ve mevcut düzenin işleyişini zora sokmaktır” sözleri ile düşüncelerini belirtti. Yapmış olduğu bu konuşmada negatif faizli kredi sunumunu uygulayan ülkelere örnekler vererek gelinen sonucun hiç de olumlu olmadığını, aksine bankacılıkta yaşanan güçlüklerin ortaya çıktığını vurguladı.

JP Morgan adına açıklama yapan David Kelly sözlerine şu şekilde devam etti. “Eğer hedef ekonomiyi doğrudan canlandırmak ise işletmelere ve bireysel tüketicilere devlet tarafından daha çok yardım yapılmalıdır. Zaten mevcut sistemde gerekli yardımlar da yapılmıştır ve yapılmaya da devam etmektedir” dedi.