Vakıfbank İlk Çeyrekte 2 Milyara Yakın Net Kar Elde Etti

Vakıfbank 2020 yılına ait ilk çeyrek verilerini açıkladı. Banka bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 716 milyon TL net kar elde etti. Bankanın Genel Müdürü pozisyonunda görev alan Abdi Serdar Üstünsalih, “KOBİ, ticari ve kurumsal ölçekte 43 bin müşterimizin 23,5 milyar TL tutarındaki kredisini öteledik” dedi.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre aktif büyüklük 464 milyar TL, nakdi ve gayrinakdi krediler ile ekonomiye sağlanan destek ise 394 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın elde ettiği brüt kar 2 milyar 128 milyon TL olarak açıklandı. Banka 412 milyon TL vergi karşılığı ayırdı.

Konuya yönelik olarak açıklama yapan Üstünsalih açıklamasında, “VakıfBank olarak pandeminin günlük hayat ve ülke ekonomilerine etkilerinin oldukça yoğun hissedildiği bu dönemde, müşterilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu zorlu süreçte, VakıfBank ailesi olarak şubelerimizden bankamız üst yönetimine kadar her kademede büyük özveriyle çalışıyor, çözümün bir parçası olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında hazırlanan 9 maddelik destek paketi ile ilgili olarak ise “KOBİ, ticari ve kurumsal ölçekte 43 bin müşterimizin 23,5 milyar TL tutarındaki kredisini öteledik. Yaklaşık 346 bin bireysel müşterimizin, toplam 17,7 milyar TL kredi, kredi kartı taksitlerini erteledik Birçok müşterimizin mevcut kredilerini nakit akışları doğrultusunda yeniden yapılandırdık. Hazine Destekli KGF kefaletiyle işe devam destek kredisinden, maaş ve çek ödemelerine kadar birçok alanda ihtiyacı olan tüm işletmelere destek veriyoruz. Bireysel İhtiyaç Desteği Kredisi Paketi ile düşük gelirli vatandaşlarımızın da yanında olmaya devam ediyoruz.” dedi.

Vakıfbank Reel Ekonomiye 394 Milyar TL Destek Sağladı

2020 yılının ilk çeyreğinde bankanın reel ekonomiye sağladığı destek ise 394 milyar TL oldu. Toplan nakdi krediler yüzde 13,6 oranında artış yaşadı. Böylelikle nakdi krediler 312 milyar TL’yi aştı. Konuya yönelik olarak Üstünsalih şu ifadelere yer verdi:

“Ayrıca, 2019 yıl sonuna kıyasla nakdi kredilerdeki pazar payımızın yüzde 9,8’den yüzde 10,8 seviyesine, toplam aktiflerdeki pazar payımızın ise yüzde 8,8’den yüzde 9,5 seviyesine çıkması milli ekonomimize destek olma sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getirdiğimizin net bir göstergesidir. Hiç şüphesiz, bu alandaki önceliğimiz mevduat portföyümüzü mümkün olduğunca tabana yaygınlaştırarak daha çok müşteriye ulaşmak. Bu doğrultuda, müşterilerimize alternatif ürünler sunmaya devam ediyoruz.

Bankamız tarihinin tek seferdeki en büyük tahvil ihracı olan ocak ayındaki 750 milyon dolarlık tahvil ihracı, nisan ayı başında ICBC Türkiye’den yüzde 130 oranında yenilediğimiz 325 milyon dolarlık kredi, muhabir bankalarımızla gerçekleştirdiğimiz 470 milyon doların üzerinde bilateral ve post finansman işlemlerimiz ve son olarak yeni bankaları da işleme dahil ederek yenilediğimiz 950 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi gibi başarılı işlemlere imza attık. Böylece yıl başından bu yana uluslararası piyasalardan en çok kaynak getiren banka olduk. Aktif rasyosu en yüksek bankalardan biri olarak milli ekonomiye olan desteğimizi kesintisiz bir şekilde sürdürecek; bu doğrultuda kaynak yapımızı çeşitlendirmeye ve fonlama yapımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.”