JP Morgan Virüs Kaynaklı Resesyon Bekliyor

ABD’nin öncü, dev bankalarından olan JPMorgan Chase,dünya üzerinde olumsuz etkileri sürmekte olan koronovirüsün meydana getirebileceği yeni bir tehdide dikkat çekti. Yeni tip korona virüs salgınının ABD ve Avrupa GSYİH’sının yüzde 3 oranından fazla bir düşüş yaşayacağını bildirdi. JPMorgan: yaşanan bu gelişmeler ile birlikte yeni bir küresel resesyonun görülebileceğine değindi.

JPMorgan’dan yapılan açıklamaya dayanan Business Insider haberinde Kovid-19 salgınının küresel resesyona yol açabileceği konusuna değinildi. Önümüzdeki temmuz ayı itibari ile tüm dünya için büyük bir tehdit olarak görülen bu durumun açılması şu şekilde yapıldı. Kovid-19 salgını nedeniyle ABD ve Avrupa gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 3’ten fazla düşüş kaydedebileceğini ve bu durumun önümüzdeki temmuz ayından itibaren küresel resesyona yol açabileceğini yazdı.

Haberde, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ekonomilerinin bu yaz koronavirüs salgınının etkilerinden dolayı hissedilebilir bir resesyon ile karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.

Korona Virüsün Yıkıcı Etkileri Büyüyor

Banka uzmanlarının, ekonomik alandaki sarsılmaların ve yıkılmaların ne derecede süreceğini kestirebilmesi için Dünya Sağlık Örgütü verilerine ihtiyaçları var. Şu ana kadar yapılan bildirimlere göre yeni tip korona virüs vakaları 120’den fazla ülkede görüldü.

Banka uzmanlarının ortak görüşü ve bildirisi ise ani bir şekilde yaşanan düşüş eğrileri. Enfeksiyonun yayılma boyutlarından ve para piyasaları üzerindeki yıkıcı etkisinden dolayı ‘son haftalarda sert bir şekilde değiştiğine’ dikkat çekti.

JPMorgan’ın tahminlerine göre ABD’nin GSYİH’sı 2020 yılın ilk çeyreğinde yüzde 2, ikinci çeyreğindeyse yüzde 3 oranında düşüş yaşayabilecek.

Avrupa bölgesindeki GSYİH değerlerinde; yüzde 2020 yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.8 ve ikinci çeyreğindeyse 3.3 oranında düşüş görülebilecek. Ekonomistler, oluşan bu durumun küresel çapta bir resesyona neden olabileceği hakkında uyarıda bulunuyor.