Kariyer Hedefi Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır?

İş arama sürecindeyken adayların en çok önem vermesi konulardan biri özgeçmiştir. Başarılı, etkili, özenli ve dikkat çekici hazırlanan özgeçmiş, iş arama sürecinizi hızlandırabileceği gibi hayal ettiğiniz iş pozisyonuna sahip olmanızı da sağlayabilir.

Özgeçmiş bilgileri içerisine eklenmesi gereken yazılardan biri de kariyer hedefi yazısıdır. Bu yazı, ileride amaçlamış olduğunuz mesleki yaşamınızı kapsayan hedeflerinizi konu almaktadır. Hazırlayacağınız bu yazı iş başvurusu yaparken işe alım uzmanı tarafından dikkat edilen bir yazı olacaktır. İK yetkilisinin de sizin hakkınızda daha detaylı bilgiye ulaşmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla, bu yazıya dikkat edilmelidir.

Kariyer Hedefi Yazısı Nasıl Yazılır?

Kariyer hedeflerinizi belirteceğiniz bu yazıda, işverenlerin sizin hakkınızda daha detaylı bilgiye ulaşmasını sağlamak amacınız olmalıdır. Bu nedenle kendinizi ifade etmenin bir yoludur. Eğer nasıl bir kariyer hedefi yazacağınız hakkında fikriniz yoksa gerekli araştırmaları yapmalı ve örnek yazıları incelemelisiniz.

Kariyer hedefi yazısı oluştururken öncelikle kariyer yaşamınızda hangi noktada olduğunuzu, bu noktaya nasıl ulaştığınızı ve gelecek yaşamınız içerisinde hangi pozisyonlarda görev almak istediğinizi belirtmelisiniz. Kariyer hedeflerinizin net bir şekilde yer alması bu durumda oldukça önemlidir. Eğer yazı içerisinde kariyer hedeflerinizi dolaylı bir şekilde anlatırsanız, İK yetkilisi sizi daha net bir şekilde tanıma fırsatı bulur. Sizin hakkınızdaki detayları kolay bir şekilde öğrenebilir ve etkileyici yazınız dahilinde sizinle birebir tanışma isteğinde bulunabilirler.

Yazınızı oluşturmadan önce hayatınızdaki kariyer önceliklerinizi belirlemelisiniz. Bunun için başvuru yaptığınız pozisyonda ilk gününüzü, ilk bir ayınızı, altı ayınızı ve bir yılınızı planlamalısınız. Kendinizi ilk bir yıl içerisinde nerede ve ne şekilde gördüğünüzü düşünmelisiniz. Düşüncelerinizi bir listeye dökmelisiniz. Ardından öncelik derecesi belirleyerek hedeflerinizi oluşturmalısınız. Bu şekilde yazılacak olan bir kariyer hedefi yazısı, ilerideki kariyer yaşamanıza dair de pek çok ayrıntıyı ortaya koyacaktır. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre İK yetkilileri bu yazıları okuduklarında, adaylara dair kişisel özellikler hakkında da fikir edindiklerini belirtmektedir.

Kariyer Hedefi Yazısı Nasıl Hazırlanır?

Yazınıza başlangıç yaparken mutlaka yetkiliye karşı bir hitap kullanmalısınız. Kariyer hedefi yazısı tıpkı ön yazı gibidir. Ön yazı ile aynı formatta hazırlanmaktadır. Üç paragraf şeklinde yazılması, hitapla başlaması ve “saygılarımla” kelimesi ile bitirilmelidir.

Giriş cümlenizde almış olduğunuz eğitimlerden, mesleki alanınızdan, iş pozisyonunda kendinize katmış olduğunuz değerlerden, vizyonunuzdan bahsedebilirsiniz. Kariyerinizde ulaşabileceğiniz en üst noktayı, bu noktaya ulaştığınızda kendinizi nasıl bir yerde konumlandırdığınızı belirtebilirsiniz.

Gelişme bölümünde ise başvuru yaptığınız pozisyonun kariyerinize olan katkısından bahsedebilirsiniz. Almak istediğiniz eğitimlerden, kendinizi hangi alanlarda geliştirmek istediğinizden ve şirket içerisinde bulunabileceğiniz katkılardan, bu pozisyonun kariyer gelişiminize olacak katkısından bahsedebilirsiniz.

Son paragrafta ise iş verenlere yönelik kariyer hedeflerinizi belirtmeli, İK yetkilisine yazınızı okuduğu ve zaman ayırdığı için teşekkür etmeli ve saygılarınızı arz ederek, iyi çalışmalar dileyerek sonlandırmalısınız.