Banka İş Görüşmelerinde İlk İzlenimin Önemi!

Hangi sektör için iş başvurusu yaparsanız yapın, sözlü mülakatta bırakacağınız ilk izlenim oldukça önemlidir. Çünkü işe alım uzmanı, ilk 7 saniye içerisinde bırakacağınız etki ile sizleri hatırlayacaktır. Banka mülakatlarına katılacak olan adayların da bu nedenle ilk izlenim konusunda hassas ve dikkatli davranması gerekir. Mülakatın ne derece olumlu ne derece olumsuz olacağını, bırakacağınız ilk izlenim etkisi belirleyecektir.

İlk İzlenim Neden Önemli?

Gerçekleştireceğiniz her iş görüşmesinde, başarılı olmanızı sağlayacak bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalara dikkat etmeniz, mülakatınızın daha verimli ve daha başarılı geçmesini sağlar. Bu püf noktalardan biri “ilk izlenim” olarak bilinmektedir. Peki ilk izlenim neden önemlidir?

İtiraf etmemiz gerekirse, iş görüşmesi haricinde de yeni biriyle tanıştığımızda bizlerde bıraktığı ilk izlenime dikkat ederiz. Giyimi, jest ve mimikleri, duruşu, oturuşu, bakımlı görünüp görünmediği gibi pek çok nokta ilgi alanımıza girer. İşte tüm bu detaylar, iş görüşmesinde de önemlidir. Bir iş görüşmesinde yaratacağınız ilk bakış açısı, bir sonraki aşamalar için işe alım uzmanının size karşı olan düşüncelerini etkiler.

Karşı tarafa vereceğiniz olumlu etki, işe alım uzmanının dikkatini çekecektir. Giyiminiz, bakışlarınız, jest ve mimikleriniz, gülümsemeniz, kıyafet renginiz, bakımlı olmanız ya da üzerinizde dikkat çekici herhangi bir ögenin olması bu izlenimi etkiler. Günümüzün dev şirketler grubu olarak adlandırılan şirketlerinde görev alan insan kaynakları yetkililerinden biri, bir mülakatında görüşmeye gelen adayını, ayakkabı bağcıklarını farklı bağlama stilinden ötürü hatırladığını dile getirmiştir. Onun sıra dışı biri olduğunu düşünmüş ve kendisinde farklı ama olumlu bir izlenim bıraktığını ifade etmiştir.

En Önemlisi Giyiminiz

İlk izlenim konusunda en önemli nokta giyiminizdir. Sektörlere ya da başvurduğunuz pozisyona/meslek grubuna göre bir giyim ile mülakata gitmeniz gerekir. Başvuracağınız şirket ve pozisyon açısından giymeniz gereken kıyafetler şu şekilde gruplandırılabilir:

  • Resmi kıyafetler: Şirketler, finans kuruluşları, muhasebe firmaları, hukuk büroları
  • Rahat ve şık kıyafetler: Satış ve pazarlama alanı meslek grupları, devlet kurumları, küçük ve orta ölçekli işletmeler/şirketler, bilgi ve teknoloji alanındaki kurumlar, mühendislik, gayrimenkul ve emlak sektörü, eğitim sektörü
  • Salaş kıyafetler: İnşaat sektörü, yapı ve onarım sektörü, çevre ve peyzaj tasarımı
  • Yaratıcı ve modaya uygun kıyafetler: Grafik ve tasarım, moda, eğlence ve müzik sektörü

Bu gruplandırma dikkate alındığında banka mülakatlarında tercih etmeniz gereken giyim seçeneğinin resmi kıyafetler olduğunu görebilirsiniz. Siyah, koyu mavi, gece mavisi, lacivert gibi tonların yer aldığı bir ofis giyimi ile mülakata katılmanız, en uygun seçim olacaktır. Fakat dikkat çekmek istiyorsanız kırmızı da tercih edebilirsiniz. Kadın adaylar kırmızı bir elbise ya da ceket, erkek adaylar da kravat ve mendil rengini kırmızı tercih edebilirler. Dikkat çeken bir unsur taşımak, sizi unutulmaz kılar.

Ses Tonunuzu İyi Ayarlamalısınız

İş görüşmesindeyken ne çok alçak bir ses tonuyla ne de çok yüksek bir ses tonuyla konuşmalısınız. Çok yüksek ya da çok alçak bir ses tonuyla konuşmak, işe alım uzmanında “Kibirli mi, özgüvensiz mi?” ikilemini yaratacaktır. Doğru ses tonunu bulmak için mülakat öncesinde pratikler yapmalısınız. Gereken yerlerde vurgulama yapmak adına sesinizi bir tık yükseltebilirsiniz. Fakat çok yüksek sesle konuşmanız kibir, çok alçak sesle konuşmanız da özgüvensizlik olarak yorumlanacaktır. Her iki durumda da negatif bir etki bırakmanıza neden olacaktır.

Ses tonunuza ek olarak göz kontağı kurmaya, karşınızdaki yetkiliyi dinlediğinizi belirten jest ve mimikler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Konuşurken ya da dinlerken edineceğiniz yüz ifadesi, yumuşak ve hafif tebessüm içeren şekilde olmalıdır. Sert bir şekilde bakmanız ya da yüzünüzün asık olması da mülakatınızı olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde göz kontağı kurmanız da önemlidir. Göz kontağı kurmamanız da özgüven eksikliği olarak yorumlanacaktır.

Beden Dili Aynadaki Yansımanızdır

Beden dilinizi kullanırken dikkatli olmalısınız. İş görüşmesinde kollarınızı birleştirerek oturmamaya özen göstermelisiniz. Bu durum beden dilinde, “Yeniliklere ve sizin söylediklerinize kapalıyım” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yetkiliyi negatif yönde etkileyecektir. Eğer yetkili ile aynı fikirde olmadığınız bir durum varsa, konuşmasını bitirene kadar beklemeli ve sözünü kesmemelisiniz. Kendi fikrinizi dile getirmek için sabırsız olmamalı, beklemelisiniz.

Kollarınızı birleştirerek oturmamalısınız. Bu durum yeniliklere kapalı olduğunuz anlamına gelmektedir. Konuşurken söz kesmemeye dikkat etmeli, aynı fikirde olmadığınız takdirde yetkilinin sözü bittikten sonra kendi fikrinizi dile getirmeli, yumuşak bir ifadeyle cevap vermelisiniz. Mülakatınızı yapacak banka personelinin ya da yetkilinin ismini önceden öğrenmenizde fayda olacaktır. Kendisine ismiyle hitap etmeniz, mülakat sırasında daha keyifli bir zaman geçirmenize yardımcı olmaktadır.