Kariyer Tasarımı Nedir? Kariyer Seçilir mi Tasarlanır mı?

Değişen dünya sistemine ayak uydurmak kimi zaman daha da zorlaşabiliyor. Gelişen teknolojinin etkisi özellikle iş dünyasında hissediyor. Uzun zamandır hayatımızda olan “kariyer seçimi” ya da “kariyer planlaması” yerini yavaş yavaş “kariyer tasarımı” kavramına bırakmaya hazırlanıyor.

Kariyer bu zamana kadar hep seçilen bir şeydi. Yani öğretmen olmak istemek, mühendis ya da işletmeci olmak istemek, bir kariyer seçimiydi. Hedef yönetici olmak ya da uzmanlık yapmaktı. Bu doğrultuda yapılacaklar belliydi. Fakat kavramın değişmesiyle birlikte tüm bunlar değişti.

Kariyer seçiminin artık “kariyer tasarımı” olarak adlandırılmasının iki sebebi bulunuyor. İlk sebep zaman yönetimi, ikincisi ise şirketlerin sorumluluklarının artması… Peki bu yeni sistemle birlikte neler yapmak gerekiyor? Kariyer yaşantımız nasıl etkileniyor?

Zaman yönetme şeklinin artık daha esnek bir halde olması, şirket içerisindeki mesai saatlerinin değişmesine sebep oldu. Sürekli olarak şirket içerisinde bulunulmasına gerek kalmıyor. Bunun en büyük etkeni de teknoloji. Akıllı cep telefonlarıyla artık tüm işletme işlemleri yönetilebiliyor.

Şirket sorumluluklarının artması, şirketlerin değil çalışanların bir görevi olarak sayılmaya başlandı. Bu durumda da şirketler artık sorumluluk almıyor. Çalışanların şirket yönetimine etkisi de baz alınıyor. Bu nedenle kariyer seçimi yerine kariyer tasarımı kavramı ortaya çıkıyor. Kariyer tasarımı yaparken şirket sorumluluklarının da artık planlanması gerekiyor.

Bu kavramın ortaya çıkmasındaki en büyük etmen zaman olarak görülüyor. Yıllık planlar yapmak günümüzde mantıklı sayılmıyor. Çünkü bir işçi firma içerisinde 1 ayda bulunabiliyor 10 yılda. Bu durumda 10 yıllık ya da 5 yıllık planlar yapmak, şirket açısından mantıklı bulunmuyor.

Bu durumda kariyer tasarımı kavramının tanımı zamanın parçalara bölünerek, bu parçalara uygun şekilde stratejik planlar yapılması ve kariyer hedeflerinin belirlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Yani uzun vadeli değil, kısa vadeli ve odaklı olmak üzerine kurulu bir sistem.

Temelinde ise yenilik, değişim ve yaratıcılık bulunuyor. Tasarım demek, yaratıcı olmak demektir. Bu nedenle, kariyer tasarımı yaparken artık daha yaratıcı olunması gerekiyor. Artan kaynak ve varlıklar, insanların daha fazla kaynak kullanımına sahip olmasını sağlıyor. Daha fazla kaynak demek, daha fazla bilgi demektir.

Para kazanmak için bir şirket içerisinde 8 saat mesai yapmanıza gerek kalmıyor. Kaynaklardan aldığınız besinleri, şirket içerisine doğru ve etkili bir şekilde aktarmanız, sizi daha başarılı bir çalışan yapıyor. Bu durumda kariyerinizi tasarlamak yani yönetmek, bir tercih haline geliyor.

Örneğin haftada 7 gün olduğunu ve bunu zamanlamak gerekirse, haftanın 4 günü a ve b işini yerine getirebilirsiniz. Kalan 3 günde de c işini yaparken, kişisel gelişiminize odaklanabilirsiniz. Bu durumda daha potansiyel bir kariyer hayatı elde edebilirsiniz. Bu durumu bir yapboz gibi de düşünmek mümkün… Yapbozun parçalarını düşünüp, birleştirmelisiniz. Her parçanın birbiriyle uyumlu olması için de adımlarınızı etkili, hedeflerinizi kısa vadeli yapmalı ve kendinize odaklı yapmalısınız.