Kariyer Yaşamını Kötü Etkileyen 4 Davranış

Kariyer yaşamı bir dağa tırmanmak gibidir. Daima en yüksek tırmanışı çıktığınız dağ sanarsınız fakat her seferinde zirveye vardığınızda sizden daha güçlü biri olduğunu anlayabilirsiniz. Kariyer yaşamındaki bu döngü, sürekli olarak adayların, çalışanların kendisini geliştirmesi gerekiyor. Kendilerini geliştirirken bir kariyer planı yapmaları, bu uygulamaya bağlı kalarak hareket etmeleri oldukça önemlidir. Çünkü kariyer basamaklarını hızlıca çıkabilmek için bilgi gücü elde edilmelidir.

Çoğu zaman hayallerin ve hedeflerin peşinden koşmak da bir işe yaramayabilmektedir. Bu durumlarda ortaya yapmış olduğunuz hatalar veya sizler farkında olmasanız da yaptığınız yanlış davranışlar kariyer yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Herkesin kariyer basamaklarını çıkma şekli farklı olabilir fakat yapılan hatalar hep benzerdir.

Genel olarak kariyer yaşamında hata yapılmasının en büyük sebebi, kariyer basamaklarının hızlı bir şekilde çıkılması için duyulan istekten kaynaklanmaktadır. Alınabilecek sorumluluğun üzerinde bir sorumluluk almak, hızlı kararlar verirken detaylara dikkat etmemek, büyük roller içerisine girerken nasıl biri olduğunuzu unutmamalısınız. Önceliğiniz daima, iş yerindeki görevleri ve sorumlulukları sizden istenen zamanda yerine getirmeniz olmalıdır. İstifa etmeye hazırlansanız bile işinizin son gününe kadar çalışın…

Bu hayatta iki tip insan bulunduğunu unutmamalısınız. Bir tarafta “başarabilirim, yapabilirim” diyenler varken bir yanda da “başarısızım, yapamam” diyenler yer almaktadır. Eğer terfi almak istiyor ya da maaşınıza zam gelmesini talep ediyorsanız, aldığınız sorumlulukları yerine getirmek yerine, gönüllü olarak yer alabileceğiniz işler içerisinde bulunmalısınız. Eğer dikkatleri çabuk üzerinize çekmek istiyorsanız mutlaka bu taktiği uygulamalısınız. Aksi takdirde kariyer basamaklarında ilerlemek daha zor olacaktır.

Genellikle informal örgüt yapısı içerisinde görülen “dedikodu yapma” davranışı, kariyer hayatınızın duraksamasına hatta ve hatta bitmesine sebep olabilir. İnsanlar hakkında ileri geri konuşmalar yapmak, arkalarında konuşmak ya da gerçekliği belli olmayan bir söylentiyi tüm ofis içerisinde yaymak yalnızca çatışma ve tartışma yaratmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Dedikodu yapmayı seviyor olabilirsiniz fakat bunun yeri asla iş ortamı olmamalıdır.

Her çalışanın belli bir kapasitesi vardır. Kapasitelerine bağlı olarak istenilen görevleri yerine getirebilir, getirmeyebilir ya da getirmek için biraz daha zaman talep edebilirler. Önemli olan çizginizi bozmadan ve kapasitenizi arttırarak kariyer basamaklarında ilerlemektir. Kariyer yaşamında bir şey elde etmek için sürekli olarak ek mesai yapmanıza ya da sırf terfi alabilmek için istemediğiniz bir işi yapmanıza gerek yoktur. İşkolik olmak yerine işini seven biri olmayı denemelisiniz.

İş hayatı oldukça karmaşıktır. Çoğu zaman baskı ve stres altında kendinizi hissedebileceğiniz, dolayısıyla duygularınızı gizlemekten zorlanabileceğiniz bir ortam olabilmektedir. Her ne olursa olsun mantıklı bir şekilde hareket etmeli, başkalarını suçlamak yerine bir hatanız olduğunda kabullenmeyi öğrenmelisiniz. Aldığınız her sorumluluk size aittir. Başkalarını suçlamak sizi iyi bir çalışan yapmayacaktır. Kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız sorumluluk alabilmeyi öğrenmelisiniz.