İş Hayatında İyi Bir Çalışan Olduğunuzu Gösteren 5 İşaret

İş hayatında kendinizi yetersiz hissettiğiniz, her ne kadar çok çalışırsanız çalışın kendinizi iyi görmediğiniz ya da başarılı hissetmediğiniz anlar olabilir. Bu gibi durumlarda kendinizi psikolojik olarak kötü etkileyecek ve dolayısıyla motivasyonunuzun düşmesine sebep olacaksınız. Her ne kadar çalışma arkadaşlarınız ya da patronunuz size “başarılı” ya da “iyi” olduğunuzu söylemese de başarılı olduğunuzu anlamak için pek çok işaret bulunmaktadır.

Başarılı bir sunumun ardından takdir görmüyor, verilen görevi yerine zamanında ve tam bir şekilde getirdiğiniz halde övgü toplayamıyor olabilirsiniz. Övgü ya da takdir almamanız, başarısız ya da kötü olduğunuz anlamına gelmemektedir. Çoğu zaman iş hayatında patronunuz sizleri övmeyecek ya da takdir etmeyecektir. Bu duruma alışırken ne kadar başarılı olduğunuzu anlamanızı sağlayacak işaretlere dikkat edebilirsiniz.

Bir projede, sunumda ya da sizlere verilen bir görevde ne kadar başarılı/iyi olduğunuzu anlamak istiyorsanız aldığınız geri bildirimlere bakabilirsiniz. İyi ya da kötü fark etmeksizin geri bildirim almak, insanlara ulaştığınızı gösterecektir. Çabanızın fark edilmesi ve geri bildirim alması, yapmış olduğunuz işin insanlar tarafından dikkate alındığının ve önemsendiğinin bir kanıtıdır. Dolayısıyla iş hayatınızda aldığınız geri bildirimlere önem vermelisiniz. Olumsuz geri bildirimleri düzeltmek için çabalamalısınız.

Çevrenizdeki insanlar sürekli olarak sizlere yaşamış oldukları problemlerle ilgili sorular soruyor ve fikrinizi almak istiyorsa, sizi başarılı görüyor demektir. Kimi zaman bazı kişiler bilmedikleri ya da haklarında bilgi sahibi olmaya çekindikleri konular konuşmaktan hoşlanmazlar. Tek bir kişiye sorarak doğru cevabı öğrenmek isterler. Eğer o insanlardan biriyseniz, işinizde güçlü, başarılı ve iyi olduğunuzun bir işareti olduğunu unutmamalısınız.

Sorulan soruların yanı sıra, çevrenizdeki çalışma arkadaşlarınız manevi ya da mesleki konularla ilgili düşüncelerinizi öğrenmek istiyor, düşüncelerinizi merak ediyor ya da sizlerle problemlerini paylaşıyorsa, çevrenizdeki insanları etkiniz altında bıraktığınız anlamına gelecektir. Aynı zamanda fikirlerinizin değerli olduğunu anlamak için de bu farkındalığa kavuşabilirsiniz. Bir insanda olumlu izlenim bırakıyorsanız mutlaka size soru soracak ya da fikrinizi öğrenmek isteyecektir.

Çalışma arkadaşlarınız bir sorumluluğu yerine getirirken zorlanıyor ve ilk sizin yardımınızı istiyorsa, hafta içerisinde bir ya da iki kez karşınıza “Bana yardım edebilir misin?” sorusuyla karşılaşıyorsanız, bu durum ihtiyaç anında ilk akla gelen isim olduğunuzu gösterecektir. Yani, insanların güvenini kazanmış biri olarak iş hayatında yer alıyorsunuz anlamına gelecektir.

Herhangi bir etkinlik, sunum ya da proje görevinde mutlaka yer almanız isteniyor, fuar, tanıtım ya da lansman gibi aktivitelerde şirketinizi temsil etmeniz isteniyorsa, gerçekten iyi bir çalışansınız demektir. Patronunuz yerine konuşma yapabilecek düzeyde olmanız, toplantılara katılarak şirketinizi temsil etmeniz ya da buna benzer taleplerle karşılaşıyorsanız, iş yerinde önemli birisiniz demektir. Dolayısıyla iltifat almamış olmanız yerine bu işaretlere göre kendinizi değerlendirmeniz gerekmektedir. İltifat almamanız hiçbir zaman başarısız olduğunuz anlamına gelmemektedir!