Kariyer Yaşantınızda Uzak Durmanız Gereken 3 İş Alışkanlığı

General Electric (GE) şirketinin Yöneticisi Danielle Merfeld, insanların kariyer yaşamlarında daha başarılı olması için iş alışkanlıkları üzerinde değişiklik yapması gerektiğini söylüyor. Fast Company için yazmış olduğu liderlik yazısında, bireylerin değiştirmesi gereken 3 iş alışkanlığına değiniyor ve iş yapma metotları hakkında bilgilendirmeler yapıyor.

Merfeld, kariyer hayatındaki başarıyı nasıl elde ettiğini de bu yazısında açıklamaktadır. Hayatındaki en büyük kararları almasında, stratejiler geliştirmesinde ve önceliklerini belirlemesinde hangi ipuçlarından yararlandığını net bir dille ifade etmiştir. Onun en büyük sırrı, yaşamındaki olaylara dair önceliklerini belirlemesidir. Önceliklerini belirlemesi sayesinde büyük resmi görebildiğini ve bu sayede analizlerini daha net bir şekilde yapabildiğini söylemektedir. Merfeld 3 ana unsur üzerinde durulması gerektiğini savunur. Bu 3 ana unsuru bulmak için de bireyin kendisine “Bu ay neyi değiştirmem gerekiyor?” sorusunu sorması gerekiyor.

Neyi, nasıl ve ne şekilde yapacağım soruları iş hayatındaki önceliklerin değişmesini sağlıyor. Yeni bir fırsat mı var? İş önceliklerim neler? Hangi alışkanlıklarımı değiştirmem/yenilemem lazım? Bir tek iş yaşantınız için değil hayatınızdaki tüm öncelikleri belirlemeniz için de bu değişiklikleri yapmanızın şart olduğunu söylüyor. Bireyin doğru yolu bulmasında prensipler edinmesi gerektiğini ifade ediyor. General Electric Yöneticisi Danielle Merfeld’e göre bu prensipler de 3 ana madde üzerinde toplanıyor.

Birinci madde: Bireylerin patronlarına daha az bağlı olması gerekiyor. Bu bağlılık, otonomi üzerinden… Kişilerin kariyer yaşamlarında kendilerini tanıyabilmesi, anlayabilmesi ve performanslarını ölçebilmesi için patronlarının verdikleri sınırların dışına çıkması gerekiyor. Bunun için de yapılabilecek en iyi şey, etkili iletişim kurmak ve bu iletişimi sürekli olarak geliştirmek! Yüz yüze temaslar kurmak, sunumlar gerçekleştirmek, doğru yerde ve zamanda doğru sorular sormak gibi… Kariyerinizi geliştirmek için etkili iletişim yeteneğinizi kullanmalısınız.

Her ne kadar etkili iletişim becerilerinizi kullansanız da Merfeld’e göre patrona bağlı yaşamak, kariyer hayatının hep aynı rotada ilerlemesine sebep olacaktır. Çünkü üst yöneticilerin hedefleri ve beklentileri bellidir. Bu doğrultuda sürekli olarak aynı kararları alacaktır. Birden fazla karar alabilmek, deneyim kazanabilmek, harekete geçerek kariyer hayatını geliştirmek için patronunuzdan önce hareket etmelisiniz. Sorumluluk almak sizi bir lider yapar. Daha fazla sorumluluk almak ise “iyi lider” yapar.

İkinci madde: Her şeyin istediğiniz zaman ölçüsünde olması imkansız bir olaydır. Henüz kariyerinizin başındayken yaptığınız planlar, planladığınız süre içerisinde gerçekleşmeyebilir. Bu durumda yaptığınız plandan vazgeçmek isteyebilirsiniz. Merfeld’e göre çalışanlar isteklerini belirlenen zaman içerisinde gerçekleştiremediği takdirde başarısız olduklarını düşünüp, hedeflerinden vazgeçiyor. Fakat vazgeçmemeniz gerekiyor. Bunun yerine hedefe giden yolda, zamanlamanızı daha iyi bir şekilde kontrol altında tutabilmek için planlamalarınızı küçük zaman dilimlerine ayırmalısınız Yılları, ayları, haftaları, günleri hatta saatleri bile!

Üçüncü madde: Yönetici olmak zordur. Bu durumdan daha zor olan bir durum varsa o da yönetici rolü yapmaktır. Merfeld’e göre kariyer yaşamınızda ileri ve üst düzey pozisyonlara sahip olmak istiyorsanız işi öğrenmeye en alt kademeden başlamalı ve zaman içerisinde yükselerek devam etmelisiniz. Dürüts geri bildirimler, takım çalışmasında başarı elde etmek için en asttan en üste yükselmeniz önemli bir detaydır. Aynı zamanda yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı daha iyi kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır. Profesyonel açıdan kendinizi geliştirmek istiyorsanız, kendi kendinizin koçu olmalısınız. Kendinize tavsiyeler vermeli ve yaşamınıza yönelik performans odaklı hedefler koymalısınız.