Kariyerinizde Sorgulamanız Gereken Noktalar!

Kariyer yaşantısı içerisinde sorgulanması gereken noktalar vardır. Zihin, sürekli olarak senaryolar kuran ve daha sonra da bu hayallerin gerçekleşmesi için çaba gösteren bir yapıya sahiptir. Neyin hayalini kuruyorsanız, bir gün başınıza gelebilir. Bu nedenle kurduğunuz hayaller, hedeflerinizin temelini oluştururken şekillenen kariyerinizde sorgulamanız gereken noktaları ihmal etmemelisiniz.

Kimi zaman farkında olmadan bu hayalleri kurabilirsiniz. Çünkü, içinizdeki ses (psikolojide bu duruma pygmelion etkisi denir) gerçekten inandığınız ve kendinizi güçlü hissettiğiniz noktalarda size yol göstermeye çalışır. Çoğu kişi bu duruma “kalbimin sesini dinledim” dese de aslında bu zihnin bir oyunudur.  Bu nedenle içinizdeki sesi sorgu altında tutmanızın da yararı vardır.

Üniversiteden mezun olmak önemlidir. Mezuniyet dereceniz, eğitim hayatınız boyunca kazandığınız bilgi, deneyim, tecrübe ve yetkinlikler, mezuniyetinizin bir parçasıdır. Mezuniyet tek başına anlamlı değildir. Onu anlamlı kılan, mezun olana dek gerçekleştirdiklerinizdir. Gittiğiniz staj programları, katıldığınız okul etkinlikleri, gerçekleştirdiğiniz sunum ve projeler onu anlamlı kılar. Bu zamana kadar neler yaptığınızı sorgulayın. Mezuniyetiniz gerçekten bir anlam ifade ediyor mu? Size kattığı şeyler var mı?

Çoğu kişi referans alabilmenin, torpil olduğunu düşünmektedir. Fakat referans ve torpil, kariyer yaşamında iki farklı uçtur. Torpil, bir adayın mülakatlara tabi tutulmadan işe alınmasına yönelik verilen talimattır. Aday, işe alınırken hiçbir şekilde engele takılmaz. Prosedür gereği şirket tarafından yapılan sınav ve mülakatlara katılabilir. Sonuç her zaman başarılı olacağı yönündedir. Referans ise, adayın gerekli bilgiye, tecrübeye, yetkinlik ve beceriye sahip olduğunu gösteren ve ön elemelerde adayın barajı aşmasını sağlayan bir ön bilgidir. Bu nedenle kendinize “Torpilim mi var referansım mı?” şeklinde sormalısınız.

Tecrübe kazanmak, iş hayatına atılırken oldukça önemlidir. Pek çok kişi henüz daha üniversite ya da lise eğitimlerini tamamlarken bu tecrübeye stajla kavuşur. Hem ailelerde hem de yeni mezun olacak kişilerde “Tecrübe kazanmak için staj yapmak gerekir” şeklinde bir düşünce hakimdir… Elbette staj yapmak oldukça önemlidir fakat staj yapmayan kişi işe alınmamaktadır diye bir kural da yoktur. Tecrübe kazanabilmenin tek yolu da staj yapmak değildir. Eğer gerekli etkinliklerde yer alıyor, okul kulüpleriyle birlikte çalışıyor, okuldan arta kalan zamanınızda part-time olarak bir kurum ya da işletmede çalışıyorsanız, bunlar da deneyimdir ve en önemlisi “hayat” insanlara bir deneyim sunar. O yüzden kendinize “Hayatım bana neler sundu? Ben bu hayatta neler öğrendim?” şeklinde sorun.

Kariyer planlaması, kariyer hayatının vazgeçilmezi şeklinde düşünebilirsiniz fakat bu yanlıştır. Kariyer planlaması yapmak, hayatınızdaki en önemli detay olabilir. Önünüze hedefler koymanızı, kariyerinizi şekillendirmenizi sağlar. Geniş açıda düşünmek ve farklı bakış açıları kazanmak için de oldukça önemlidir. Fakat kariyer planlaması yapmazsanız, kariyeriniz başarılı ve doğru olmaz şeklinde düşünmek en büyük hatadır! Plan oluşturmak hedefinizi gerçekleştirmez. Hedefi yalnızca siz gerçekleştirebilirsiniz. Bu yüzden, “Bu hedefi gerçekleştirmek için ne yapmalıyım/ne yapıyorum/ne yapacağım?” sorularını sormalısınız.