KOBİ Kredilerinin Takip Oranı Arttı

KOBİ Kredilerinin Takip Oranı Arttı
KOBİ Kredilerinin Takip Oranı Arttı

KOBİ kredilerinin takip oranları, Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre KOBİ’lerdeki takip alacak oranı, sektör ortalamasının üzerine çıktı. Bankacılık sektör ortalamasının yüzde 3,79 olduğu bilinirken, KOBİ’lerin takip oranı neredeyse iki katına çıktı. Bu bağlamda TBB tarafından açıklanan verilerde, KOBİ kredilerinin takipteki alacak oranı yüzde 6,2 oldu.

Pandemi En Büyük Etken

Yeni tip koronavirüs salgını, birçok kesimde olduğu gibi KOBİ’ler için de önemli bir buhran yarattı. Kapanmalar sonrasında, pek çok işletme bu durumdan dolayı sıkıntılar ile karşılaştı. Küçük ölçekli işletmeler de, bu bağlamda ekonomik açıdan zor dönemler yaşıyor. Takipteki alacak oranı, bu sorunlara bağlı olarak sektör toplamının üzerinde gerçekleşiyor. Bu bağlamda BDDK da sorunlu kredileri takibe atma süresinde genişlik tanıyor. Fakat yine de, KOBİ’ler geri ödeme konusunda sorunlar ile karşı karşıya kalıyor.

Bankacılık sektöründeki takipteki alacak oranı, 2021 yılı Mart ayında yüzde 3,79 olarak açıklandı. Bu rakam KOBİ kredileri için ise yüzde 6,2 oldu. Bunun yanı sıra, KOBİ’lerin büyüklüklerine göre takipteki alacak oranı da farklılık gösterebiliyor.

Mikro İşletmeler Zirvede

KOBİ’ler arasında sayı bazında en fazla yer kaplayan mikro işletmelerdeki takip oranı yüzde 5,5 olarak açıklandı. Bu bağlamda belirtilen rakama istinaden açıklanan toplam rakam ise 16 milyar lira olarak belirtildi. Mikro işletmelerde ortalama kredi büyüklüğü 66 bin lira olurken, takipteki alacak büyüklüğü 79,2 bin lira şeklinde açıklandı.

Orta büyüklükteki işletmelerdeki takip oranı ise yüzde 6,9 olarak belirtildi. Bu bağlamda belirtilen rakam, sektör ortalamasını adeta ikiye katlıyor.

250 kişiden az çalışanı olan işletmelerin KOBİ olarak tanımlandığı günümüzde, mikro işletmeler 10 ya da daha az çalışanı olan işletmeler olarak kayıtlara geçiyor.

Türkiye Bankalar Birliği, bu tanımlara uygun olarak hazırladığı raporlarda önemli detaylara da dikkat çekti. Bu bağlamda KOBİ kredileri, 2020’nin Mart ayına göre yüzde 29 oranında büyüdü. Toplam KOBİ müşteri sayısı ise 2020 yılı başından bu yana hızlı bir artış yaşadı. Bu doğrultuda toplam müşteri sayısı 4,9 milyon oldu. Toplam nakdi krediler 879 milyar lira olurken, ortalama kredi büyüklüğü tüm KOBİ’lerde 177 bin TL oldu.

Mikro işletmeler 66 bin TL, küçük işletmeler ise 458 bin TL ortalamaya sahip oldu. Bunun yanı sıra orta boy işletmelerde bu rakam 1,7 milyon TL olarak açıklandı.