Konut Fiyatları Kasım Ayında Yükseldi!

Merkez Bankası tarafından hazırlanan Konut Fiyat Endeksi, 2019 yılı içerisindeki konut fiyatları değişimini net olarak gözler önüne seriyor. Yapılan değerlendirmeler sırasında en fazla dikkat çeken detay ise kasım ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre konut fiyatlarının yüzde 7 oranında artması oldu. Konut fiyatları reel piyasalarda ele alındığı zaman yüzde 3,05 oranında azaldı.

Merkez Bankası tarafından yeni yayınlanan rapor neticesinde 2019 yılının Kasım ayı değerlendirmeleri açıklandı. Konut Fiyat Endeksi verilerine göre yüzde 7,19 oranında artış gösteren konut fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 1,09 oranında arttığı belirlendi. Ekim ayı raporu yayınlandığı zaman yıllık bazdaki artış miktarının yüzde 6,74 seviyelerinde gerçekleştirildiği anlaşıldı.

Kasım ayı raporunun detaylarına bakıldığı zaman konut fiyatları İstanbul genelinde yüzde 1,3, Ankara genelinde yüzde 6,5 ve İzmir genelinde yüzde 7,5 seviyelerinde yükseldi. Yetkililer tarafından konu hakkında bir açıklama yapıldı. Açıklamalarda;

‘Konut Fiyat Endeksi, Merkez Bankası tarafından ülkede bulunan konutların kalite etkisinden arındırılmış şekilde fiyat değişimlerinin incelenmesi için gerçekleştiriliyor. 2019 yılının Kasım ayı raporunu yayınladığımız zaman konut fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 1,09 oranında arttığını gördük. Artış sonrasında 117,10 seviyelerinde gerçekleştiğini belirledik. Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırma yaptığımız zaman rakamların gözle görülür bir artış yaşadığını anladık. Ancak reel olarak konut fiyatlarında yüzde 3.05 oranında bir azalma yaşadığını söyleyebiliriz. Diğer aylar içinde konut fiyat endeks raporlarını yayınlayacağız’ ifadelerine yer verildi.