Merkez Bankası Hazineye 40 Milyon Lira Aktardı

Hükümet yaptığı çalışmalara rağmen bir türlü ortaya çıkan bütçe açığını kapatamamıştı. Bunun üzerine Merkez Bankası harekete geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesi daha önce planlanan tarihten önce hükümetin bütçesine aktarılacak. Bu para halk arasında ‘karagün parası’ olarak ifade ediliyor. Ancak paranın nasıl ve ne şekilde kullanılacağı tam olarak bilinmiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 35,2 milyar liralık kar payı avans tutarı ve 5.3 milyar liradan oluşan ihtiyaç akçesinden oluşan toplam 40,5 milyar lira dağıtıma başladı. İlgili kaynaklar tarafından yapılan açıklamalar sonrasında bu yıl her zamankinden daha erken bütçeye dahil olduğu belirtildi. Ödemelere, 2019 yılından kalan kurumlar vergisinin de eklenmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası tarafından, hükümetin hazinesine 40 milyar liralık ‘ihtiyat akçesi’ adı altında bir bütçe aktarımı yapılmıştı.

Dün Merkez Bankası genel kurulu olağanüstü şekilde toplandı. Toplantı Ankara’da gerçekleşti. Toplantıya Murat Uysal başkanlık yaptı. Gerçekleştirilen toplantı sırasında hissederlardan bazıları paranın nasıl kullanılacağını sordular. Ancak paranın nerede ve nasıl kullanılacağına dair bir açıklama yapılmadı. 2019 yılında Merkez Bankası tarafından hazineye aktarılan ihtiyat akçesinin ardından bütçenin açığı 123.7 milyar lira olarak belirlenmiştir.