Mortgage Uzmanlığı – Mortgage, taşınmaz mülkler başta olmak üzere, mal satın almak isteyen kişilere bankanın ipotek karşılığında sunduğu kredilerdir.
Mortgage olarak adlandırılan bu ipotek karşılığı ürünler, uzun vadeli ve düşük faizli şekilde konut sahibi olmak isteyen tüketicilerin ilgi gösterdiği bir kredi türüdür.
Bu konuda detaylı bilgiye ve uzmanlığa sahip kişilere ise mortgage brokeri ya da uzmanı olarak adlandırılır. Mortgage uzmanları piyasada hali hazırda bulunan ürünleri tüketicinin almasına olanak sağlar.
İhtiyaçların analiz edilmesi ve kişilere en uygun ürünlerin netleştirilmesinde mortgage uzmanları bankalar ile tüketicilerin buluştuğu noktadadırlar. Mortgage kredileri Türkiye’de bankalar tarafınca verilmektedir. Alanında uzman olan kişiler, bu süreçte bankalar ile anlaşmalı olarak çalışmaktadırlar. Bankalar ise sektörde yer alan tüm özel bankaları kapsar.
Mortgage Uzmanlığı Olması Gereken Nitelikler
Mortgage kredisi verme yetkisi olan kurumlar arasında bankaların dışında tüketici finansman şirketi ve leasing şirketleri yer almaktadır. Ancak kanun kapsamında kredi hizmetleri bankalar tarafından yürütülür. Tüketici bu gibi firmalara yönelmenin daha doğru olacağı fikrine kapılabilmektedir. Aslında mortgage uzmanları ile çalışmak, konu hakkında uzmanlaşmış bir profesyonel tarafından yönlendirilmektir. Bu sayede tüketici en uygun ürüne ulaşabilecektir. Çünkü mortgage uzmanı, mevcut finansal durum ve gayrimenkul piyasası hakkında bilgi sahibidir. Bu da mevcut şartlar dahilinde en uygun ürüne ulaşma sürecini daha zararsız ve kolay hale getirmektedir.
Bir mortgage uzmanı, tüketiciye güven verebilmeli, şartları olabileceği en iyi seviyede değerlendirebilmeli ve gerekli analizleri yapabilmelidir. Mortgage uzmanı olmak isteyen kişilerde en çok aranan nitelikler arasında;
- Çevre öngörüsü
- Kredi analizi
- Proje analizi
- Piyasa öngörüsü
yer almaktadır. Alanında uzman kişiler, işlemlerin sürecine ve krediler hakkında güncel bilgilere sahip olmadırlar. Kredilerin daha alternatif noktaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen gayrimenkul alıcısı, eksiksiz ve profesyonel bir hizmet alır. Bir nevi doğru yönlendirici nitelikte olan mortgage uzmanları, kredi veren bankalar, tüketici profilleri ve talep edilen ürünler hakkında bilgi sahibi olduğu için, kredi onay sürecini de hızlandırma imkanı sunarlar.
Mortgage Uzmanı Olmak ve Eğitimi
Mortgage uzmanı olmak isteyen kişiler için bir bölüm bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan “Emlak Danışmanlığı Sertifikası” ya da “Temek Emlakçılık Sertifikası” alınarak uzmanlık eğitimi alınabilmektedir. Eğitimde ise lise ve dengi okullardan mezun olmak yeterli sayılmaktadır. Konut finansmanı tanıtım ve pazarlama danışmanlığı ya da emlak üzerine bir ofis sahibi olmak isteyenler de mortgage uzmanlığı için eğitim alabilirler.
Sertifika alındıktan sonra, tamamlanması gereken kurslar bulunmaktadır. Kursa ait olan konulara hakim olabilmenin dışında gayrimenkul ve finans piyasaları hakkında da bilgi sahibi olmak zaten mesleğin bir getirisi olacaktır. Mortgage danışmanı olmak isteyen kişilerin alması gereken eğitimler;
- Gayrimenkul finansmanı
- Gayrimenkul değerleme yöntemleri gibi konular yer alır.
- Gayrimenkul mevzuatı
- Kredi ve faiz hesaplamaları
- Gayrimenkul piyasası
Mortgage Uzmanı Görevleri
Mortgage uzmanlığı ülkemizde yeni başlayan bir sektör olmasına rağmen, geleceğin sektörleri olarak görülmektedir. Bu konuda başlıca neden ise kişilerin uzman kişilerden yardım almanın daha doğru olduğu düşüncesi ve sizin yerinize her bilginin en ince ayrıntısına kadar aktarılıyor olmasıdır. Bu beklentiler ile mortgage uzmanlığında artış meydana geliyor diyebiliriz. Geleceğin mesleklerinden biri olan mortgage uzmanlarının görevleri ise;
- Ev sahibi olmak isteyen kişiler ile görüşme yapmak, sistem hakkında bilgi aktarmak
- Mortgage kredisi almak isteyen kişiler için vade ve ödeme planı sunmak, bilgi vermek
- Müşterinin finansal durumunu baz alarak doğru bir şekilde yönlendirmek
- Müşteri yerine kredi için ön onay talebinde bulunmak
- Onay ve onay alamama gibi durumları müşteri ile paylaşmak
- Müşterinin sahip olmak istediği ev ile ilgili değerlendirme yapmak (Değerleme Uzmanı Raporu ile)
- Raporda yer alan gerçek değerin yüzde 75’lik dilimini geçmeyen kredi tutarını belirlemek
- Müşteri kesin onayının alınması halinde gerekli evrakları düzenlemek
- Kesin onay öncesi vade seçeneklerini ve ödeme planlarını netleştirmiş olmak
- Kredi planlamasını ve tutarını onaya göndermek
- İpotek işlemleri süresince tapu işlemlerini yürütmek
- Ödeme işlemlerini sağlamak
- Müşterinin vadesi sona erene kadar sigorta sürelerini takip etmek
- Kontrol edilen sigortanın yenilenmesini talep etmek
Mortgage uzmanlığı yapmak isteyen kişiler gayrimenkul şirketlerinde, bankalarda çalışabilirler.