Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan bankacılık, günümüzün en popüler mesleklerinden biridir. Kurumsal yapısı nedeniyle ekonomiye ilgi duyan çoğu kişi banka bünyesinde çalışmayı istemektedir. Bankanın yüksek standartlı iş ortamı sunması, personele görevde yükselme imkanı tanıması ve çalışan haklarının resmi kurallarla korunması bankaların kurumsal niteliklerindendir. İşte bu nitelikler, personel adaylarının bankalara yönelmesini sağlamaktadır.
Bankaların Organizasyon Yapısı Çeşitlidir
Bankaların organizasyon yapısı oldukça geniş ve çeşitlidir. Bir bankanın bünyesinde birçok farklı meslek dalından çalışan görebilirsiniz. Bunun sebebi hiç kuşkusuz bankaların sahip oldukları departman çeşitliliğidir. Bir banka bünyesinde her bir çalışma alanı için ayrı departmanlar organize edilmiştir. Söz konusu departmanlar satış, pazarlama, krediler, dış ticaret, portföy yönetimi, denetim, hukuk, insan kaynakları, bilgisayar teknolojileri gibi farklı alanlarda faaliyet göstermektedirler. Çünkü bankalar finansal işlem gerçekleştirmek isteyen bütün kişi ve kurumlara hizmet vermektedirler. Bu nedenle bankaların görev kapsamları oldukça geniştir.
Müşteri tipine göre özelleştirilen bankacılık hizmetlerinin oluşturulması, bu hizmetlerin pazarlanması, satışının gerçekleşmesi gibi pek çok aşamada söz konusu departmanların desteği gerekmektedir. Bu nedenle banka bünyesinde sadece bankacı adı altında satış temsilcileri veya müşteri temsilcileri çalışmamaktadır. Bankalar genel merkez, bölge müdürlükleri ve banka şubelerinden oluşan bir ağa sahiptirler. Banka şubelerinde satış odaklı pozisyonlarda personeller çalışırken bankanın işleyişine dair ana sistemde yer alan personeller ise çoğunlukla genel merkezlerde faaliyet göstermektedirler. Bankaların bu merkezlerde çalıştırılmak üzere sık sık mühendislere ihtiyacı bulunmaktadır. Yazılım, makine, endüstri, elektrik ve sistem mühendisi gibi pek çok mühendislik alanında bankalar mühendis kadrolarına istihdam sağlamaktadırlar. Bankacılık ve mühendislik alakasız meslekler gibi görünse de bir mühendis olarak bankacı olabilirsiniz. Peki nasıl?
Bir Mühendis Nasıl Bankacı Olur?
Bankalar, mühendislik gibi teknik kadrolar için personel alımı yaparken bunu iş ilanı yayınlayarak duyurmaktadırlar. Söz konusu iş ilanında hangi kadro için hangi meslek gruplarından alım yapılacağı, personelde aranan temel nitelikler ve personelin sahip olması gereken yeterlilikler, mezun olunan bölüm şartı, alım yapılan pozisyonun niteliği gibi açıklamalar yer almaktadır. Eğer mühendislik fakültesinden yeni mezun olduysanız, bankanın yeni mezunlar için yayınladığı ilanlara başvuru yapmalısınız.
Teknik kadrolar için bankalar personel alımı yaparken genellikle personel adayının mesleki yeterliliğe sahip olmasını istemektedir. Bu nedenle bankaların mühendis alımlarında tecrübe ve yeterlilik oldukça önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında uluslararası bankalar başta olmak üzere pek çok banka mühendis alımı yaparken personelde ileri derece İngilizce yeterliliği aramaktadır. Yabancı dil yeterliliğinizi TOEFL, IELTS gibi kapsamlı sınavlarla belgelediğiniz takdirde iş başvurusu sürecinizin olumlu sonuçlanma ihtimali artacaktır. Bankaların iş ilanlarında son başvuru tarihi de yer almaktadır. Bu tarihe kadar başvurunuzu eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeli ve banka sınavlarıyla mülakatlara katılarak işe alım sürecine dahil olmalısınız.
Mühendislerin bankada iş bulamayacağı algısı oldukça yanlıştır, unutmamak gerekir ki bankalar pek çok farklı meslek dalına hitap eden büyük kurumlardır. Mühendislik fakültesini başarıyla bitirdiğiniz takdirde, yabancı dilinizi de geliştirerek bankacı olma yolunda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Bir mühendis olarak bankada nasıl bir görev edineceğinizi merak ediyorsanız eğer üniversite eğitiminiz bitmeden bir bankada mühendislik alanında staj yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede bir mühendis bankada nasıl çalışır sorusunu deneyimleyerek cevaplamış olursunuz. Banka bünyesinde staj yapmak, kariyerinize başlarken sizi bir adım öne taşıyacaktır. Bankalar pek çok farklı alanda mühendis alımı yapmaktadır. Bir mühendis olarak siz de banka iş ilanlarına başvurunuzu yapabilir ve bankacı olabilirsiniz.