İş görüşmesi mülakatları, uygun adayın belirlenmesi için yapılan ve içerisinde tuzak soruların barındığı, hayatınızdan 15 dakikanın değil de 15 yılın gittiğini hissedebileceğiniz, strese girmenize neden olan ve sizi heyecanlandıran iş hayatının ilk basamağıdır. Adayların mülakat öncesinde pratik yapması gerekir. Bu pratikler daha rahat bir şekilde iş görüşmesini gerçekleştirmeyi ve adayın olumlu yanıt alma şansını arttırmayı sağlar.
Karşınıza gelecek soru tiplerini öğrenmeniz, hazır cevaplar oluşturmanıza da yardımcı olur. Dolayısıyla önceden hazırlık yapmak büyük önem taşır. İş görüşmesi esnasında İK yetkilileri özellikle CV içerisinde yer alan beceriler bölümü üzerine yoğunlaşır ve bu bölümde yazan ifadelerin gerçekte adayda bulunup bulunmadığını tespit etmek ister. Bu neden özgeçmişteki beceriler bölümü hakkında karşınıza pek çok soru gelebilir. Genel olarak İK yetkilileri 3 beceri üzerinde durur. Bu beceriler şu şekilde yer alır:
- Etkili İletişim Becerileri
İletişim yeteneği, en önemli becerilerden biri olarak sayılır. Kendinize ait bir hikayeniz olmalıdır. Bu hikayeyi anlatabilmeli ve karşınızdaki İK yetkilisini diksiyonunuz, konuşmanız, telaffuzunuz, vurgularınız ve ses tonunuz ile etkilemelisiniz. Adayların bu konudaki becerilerini ölçmek adına yetkililer grup mülakatları uygulamaktadır. Birebir görüşmelerde ise önceki iş yaşamınızda gerçekleştirdiğiniz sunumlar, toplantılar ve etkinlikler hakkında bilgi toplanmaya çalışılır.
- Planlama ve Uygulama Becerileri
Her aday lider vasfını taşımaz. Liderlik özellikleri, iş görüşmelerinde adayların bir adım öne çıkmasını sağlar. Çünkü her şirket takım çalışmasını yönetebilecek, stratejik kararlar alabilecek, şirket açısından olumlu yönde etki edecek kararları alabilecek, uygulayabilecek, organize edebilecek ve yönetebilecek adayların bünyesinde yer almasını ister. Bu nedenle planlama ve uygulama becerileriyle ilgili olarak sorular sıklıkla sorulur. Bunu anlamak adına karşınıza iş rutininiz ve çalışma ortamınız ile ilgili sorular gelir.
Örneğin İK yetkilisi tarafından planlama ve uygulama becerileriyle ilgili olarak karşınıza gelebilecek sorular şu şekilde yer alır:
- Hedefleriniz var mı? Bir kariyer planınız bulunuyor mu?
- Üniversite hayatınız boyunca bir topluluk içerisinde yer alıp görev ve sorumluluklarınızı yerine getirdiniz mi?
- İş yaşamında planlama ve karar alma konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Karar alırken duygusal zekanızı mı kullanıyorsunuz?
- Sorun Çözme Becerileri
İş yaşamında sorun, bitmek tükenmek bilmeyen ve sürekli olarak çoğalan virüse benzer. Sorunlarla baş edebilmek her personel tarafından yapılabilecek bir şey değildir. Şirketler, adayların sorun çözme konusunda pratik ve müşteri odaklı olmasını ister. Karşılaşılan problemlerde etkileyici çözümler bulabilen adayların analitik becerilere sahip olduğunu düşünürler. Özellikle hizmet sektörü içerisinde sorun çözme becerileri ön planda tutulmaktadır. Karşınıza gelebilecek soru türleri ise şu şekilde yer alır:
- Karşılaştığınız son problem neydi? Nasıl bir çözüm yolu buldunuz?
- İş hayatınızda bir sorunla karşılaştığınızda ilk 5 saniye içerisinde nasıl hissedersiniz?
- Ofis yaşamınızda ya da dışınızda gerçekleşen problemleri çözmek adına uyguladığınız en iyi yol nedir?
- Sorun çözme konusunda başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz?
- Stres ve zaman yönetimi konusunda 1 ile 10 arasında puan verseydiniz, kendinize vereceğiniz puan kaç olurdu?