Ofis çalışanları, toplu çalışma ortamlarına sahip olduğu için etik olarak dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar yazılı olmasa da, her çalışan uymalıdır. Topluluk içerisinde yaşarken, başkalarını rahatsız etmemek, kişisel güvenliğinizi sağlamak için bu kurallara uyulmalıdır.
Ofis Çalışanlarının Uyması Gereken Kurallar Neler?
Kişisel bilgisayarınızdan çıkan sesler, çevrenizdeki çalışanların dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle mutlaka kulaklık kullanmalı ve çevrenizdeki çalışanların sesten rahatsız olmasını önlemelisiniz. Bir tek çevreniz için değil bu durum sizler için de faydalı olacaktır.
Cep telefonunuzu mutlaka titreşime ya da sessize almalısınız. Gün içerisinde telefonunuza gelecek olan bildirimler, mesajlar ya da aramalar, yine çevrenizdeki çalışanların dikkatini dağıtmasına sebep olabilir. Ofis içerisindeki gürültü kirliliğini de önlemiş olursunuz. Telefon konuşması yapacaksanız ya da özel bir konuşma yapacaksanız bunu çalışma ortamı içerisinde değil, ofisinizin dışında yapmalısınız. Çalışma arkadaşlarınızın kişisel çalışma alanına rahatsızlık vermemelisiniz.
Ofis içerisinde yakınlık duyduğunuz arkadaşlarınıza seslenirken mutlaka “Bey, Hanım” hitaplarını kullanmalısınız. Ofis dışarısındaki arkadaşlığınızı devam ettirebilirsiniz. Fakat ofis içerisindeki saygınızı daima belli etmelisiniz. Bir diğer kural ise arkadaşınıza seslenirken bağırmamanızdır. Masadan masaya konuşmamalısınız.
Kimi zaman ofis içerisine paket servisle yemek siparişi vermek zorunda kalabilirsiniz. Fakat bu durumda ağır kokan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Siparişinizin içerisindeki yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Soğan, sarımsak ya da balık gibi yiyecekler, ofis ortamında ağır bir kokuya sebep olacaktır.
Ofis arkadaşlarınızın kişisel eşyalarını, bilgisayar, telefon ya da tabletlerini, sizlere izin verilmediği müddetçe dokunmamalı ya da kurcalamamalısınız. Göz ucuyla bile bakmamalısınız. Bu bir tek ofis yaşamınızda değil, kişisel yaşamınızda da uygulamanız gereken kuraldır. S
akız çiğnemek, tuhaf sesler çıkartmak, geğirmek ya da sümkürmek istiyorsanız, bunları ofis ortamında yapmamalısınız. Bu hareketiniz, yine ofis ortamında arkadaşlarınızın yarattığınız sesten rahatsız olmasına sebep olur. İletişim, ofis içerisindeki yaşamda oldukça önemlidir.
Gülümseyerek ve “Günaydın” diyerek ofise giriş yapmanız, arkadaşlarınızın motivasyonunu arttıracaktır. İş yerine morali oldukça bozuk gelen arkadaşınıza gülümsemek, onun ruh halini değiştirmeye yetecektir. Etkili iletişim kurmak, itibarınızı da arttıracaktır.
Önemli toplantılar, sunumlar ya da takım çalışmaları içerisinde arkadaşlarınızla sohbet etmekten kaçınmalısınız. Bu oldukça uygunsuz bir davranıştır. Sunum ya da toplantı yapan kişiye karşı saygısızlıktır.
Kişisel bakımınıza özen göstermelisiniz. Ağız kokusu, ter kokusu gibi kokulara karşı, yanınızda daima kişisel bakım malzemelerinizi taşımalısınız. Bu tarz kokular, yanınızda çalışan arkadaşınızı rahatız edecektir. Dolayısıyla sizi de edecektir. Parfüm ya da deodorantlarınızın ağır bir kokuya sahip olmamasına da dikkat etmelisiniz.
Ofis ortamındayken argo kelimeler kullanmamaya da dikkat etmelisiniz. Günlük yaşantınızda kullanabileceğiniz argo kelimeleri, ofis yaşantınızda kullanmamalısınız. Özellikle ortak konuşmalar sırasında, kelimelerinizin argodan uzak olması önemlidir. Eğer çevrenizde bu tarz havai konuşma tarzına sahip olan biri varsa, mutlaka onu da bu konuda uyarmalısınız.