Satış ve pazarlamanın yeni nesil tekniklerinden biri olan Gerilla Pazarlama, bütçesi olmayan fakat büyük hayalleri bulunan kişilerin tercih ettiği yöntemlerden biri olarak yer alıyor. Geleneksel pazarlama anlayışından oldukça uzak olan bu yöntemin temel farkı herhangi bir bütçeye sahip olunmasını gerektirmemesi olarak görülüyor.
Gerilla pazarlama denilince akla ilk olarak “hayal gücü” gelmelidir. Çünkü bu pazarlama türünde tüketicilere sürekli olarak beklemedikleri bir şeyle karşılaşma hissi verilmesi ve bu beklenmedik şey ile akılda kalıcılığı arttırması hedeflenmektedir.
İnsan beyni ani bir şekilde karşılaşmış olduğu olay, durum ya da bilgileri kalıcı bilgilere kaydetmektedir. Bu nedenle ani olarak yaşadığınız mutlu ya da hüzünlü bir olayı asla unutmazsınız. Gerilla pazarlama yöntemi de tam olarak bunu hedefliyor.
Zayıfların Silahı
Gerilla pazarlamanın kelime anlamları da oldukça ilginçtir. “Guerilla” kelimesinden gelen “Gerilla”, İspanyollar ile Fransız Napolyon arasında 1807 ile 1814 yılları arasında geçen bir savaşta ortaya çıkmıştır. Anlam bakımından çete harbi ya da çete mücadelesi demektir. Bir nevi “zayıfların silahı” olarak da adlandırılmaktadır.
Pazarlama alanındaki bu yöntem ilk olarak Özgürlük Savaşçısı olarak bilinen Ernesto Che Guevara tarafından tüm dünyaya tanıtılmıştır. Gerilla taktiklerinin avantajlarının çok yüksek olması (az da olsa dezavantajları bulunmaktadır) ve akılda kalıcı bir özelliğe sahip olması Che Guevara’yı oldukça etkilemiştir. Bu taktik, savaş esnasında kullanılırken şu fark edilmiştir; düşman daima savaş olur gibi hazırda beklemek zorunda kalmış fakat hiçbir zaman saldırının ne zaman, hangi yönden ve nasıl geleceğini anlayamamış, tahmin edememiştir.
Gerilla Ruhu Nedir?
Gerilla pazarlama yapılabilmesi için bu ruha sahip olmak gerekir. Gerilla ruhunu sabırlı, inatçı, duyarlı, cömert, enerjik, değişime açık bir ruh olarak ifade etmek en doğrusu olacaktır. Gerilla pazarlama alanında en çok kullanılan yöntemler arasında, tüketiciye direkt olarak bilgilendirmeler yapmak, e-posta kampanyaları düzenlemek, ücretsiz bir web sitesi kurmak, dikkat çeken reklamlar hazırlamak vardır.
Bu pazarlama tekniğindeki amaç, en düşük maliyet ile en yüksek reklamı gerçekleştirip ürün ve hizmetlere ola ilgiyi yüksek tutmaktır. Bu nedenle reklamlar daima şaşırtıcı, orijinal, eğlenceli ve değişiktir. Reklam için kullanılan tüm kaynaklar kısıtlı ve küçük bütçe ile gerçekleştirilmektedir. Bir diğer avantajı ise bu pazarlama yönteminin her sektörde kullanılmasıdır.
Reklamın İyisi Kötüsü Olmaz
Henüz yeni olan veya satış rakamları düşüşe geçen bir şirket/işletme için Gerilla pazarlama yöntemine geçiş yapılması gerekir. Bu teknik şu algıyı oluşturur “Reklamın iyisi kötüsü yoktur”.
Oldukça esnek bir alan olması, şirketlerin çabuk bir şekilde yayılmasını sağlar. Kötü bir reklamla da şirket yüksek bir satış rakamı elde edebilmektedir ki Gerilla pazarlama alanında kötü yapılan reklamların daha akılda kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Doğru bir şekilde kullanıldığı, fiyat politikalarına dikkat edildiği ve kitleye yönelik en iyi şekilde gerilla tekniği uygulandığı takdirde bu yöntemin başarısız olma durumu söz konusu bile değildir.