Sberbank Nedeniyle Denizbank’a Ceza Kesildi

İngiltere Finansal Yaptırımlar Uygulama Ofisi tarafından Rus finans kurumlarına verilen krediler ile ilgili olarak Standard Chartered’a 20,5 milyon Sterlin değerinde ceza kesti. Bu cezanın kesilmesindeki nedenin perde arkasında ise Sberbank’ın sahipliğinde bulunan ve banka tarafından geçmişte Denizbank’a verilen krediler olduğu ortaya çıktı.

İngiltere’nin en önemli bankalarından Standard Chartered’a oldukça bir ilginç ceza kesti. İngiltere Finansal Yaptırımlar Uygulama Ofisi (OFSI), Rus finans kurumlarına verilen krediler ile ilgili olarak İngiliz bankaya 20 milyon 500 bin Sterlin değerinde ceza kesti. İngiltere yaptırım düzenleyicileri, Standard Chartered’ın Rus finans kurumlarına yönelik verdiği krediler ile ilgili olarak kısıtlamaları ihlal ettiğini öne sürdü.

Cezanın Asıl Nedeni Sberbank’ın Denizbank’a Verdiği Krediler

OFSI tarafından verilen cezanın asıl nedeni olarak Sberbank’ın geçmişte sahip olduğu kredileri Denizbank’a vermesi gösterildi. Rus medyası tarafından yapılan haberlerdeki bilgilere göre Standard Chartered, Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya finansal kısıtlamalar getirdiği dönem içerisinde Denizbank’a çok sayıda kredi verdiği ortaya çıktı. 2014 yılını da kapsayan bu süreç içerisinde İngiliz banka, AB kısıtlamalarını böylelikle ihlal etmiş oldu.

Sberbank 2012 yılında Denizbank’ı satın almıştı. Geçtiğimiz yıl ise Dubai merkezli olan Emirates NDB Bank’a devretmişti. 2016 yılında kurulan İngiltere Finansal Yaptırımlar Ofisi (OFSI), verilen cezanın şu ana kadar kesilen en büyük ceza olduğunu da belirtti.