SWAP İhale Limiti Yüzde 60’a Yükseltildi

SWAP İhale Limiti Yüzde 60’a Yükseltildi
SWAP İhale Limiti Yüzde 60’a Yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan yeni kararla birlikte SWAP ihale limiti yüzde 60’a yükseltildi. 22 Mayıs 2020 tarihindeki talimatla ihale limiti yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilmişti. Alınan yeni kararla birlikte SWAP ihale limiti bir kez daha yüzde 10 arttırıldı.

Merkez Bankası, Kasım ayında 2020 PPK Toplantısı düzenlemişti. Bu toplantıda faiz oranı 475 baz puan arttırılmış ve yüzde 15 seviyesine yükseltilmişti. Faiz oranının arttırılmasıyla birlikte ikinci bir karar alındı ve haftalık SWAP işlemlerinde kullanılan Türk Lirası faizinde yüzde 15 seviyesi belirlenmişti. SWAP işlemlerinde yükseliş yaşanması, stoklarda düşüş eğiliminin yaşanmasına neden olabilmekteydi. Bunun önlenmesi için TCMB, işlemlerdeki limiti arttırma kararı aldı. Böylelikle teknik bir düzenleme yapılmış oldu.

Merkez Bankası Açıklama Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından arttırılan SWAP ihale limiti ile ilgili olarak açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap ihaleleri yoluyla oluşturulacak TCMB toplam swap pozisyonu miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 50’si ile sınırlı olup diğer limitlerden bağımsız olarak uygulanır. Banka bazında herhangi bir limit uygulanamaz” hükmünün “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap ihaleleri yoluyla oluşturulacak TCMB toplam swap pozisyonu miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 60’ı ile sınırlı olup diğer limitlerden bağımsız olarak uygulanır. Banka bazında herhangi bir limit uygulanamaz.”