Türkiye Finans Erken Uyarı Sistemi’ni Yeniledi

Türkiye Finans Erken Uyarı Sistemi’ni Yeniledi
Türkiye Finans Erken Uyarı Sistemi’ni Yeniledi

Türkiye Finans Katılım Bankası, Erken Uyarı Sistemi’ni yapay zeka tabanlı olarak yeniledi. Bankanın Kredi Kalitesi ve Tahsilatlar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mert, “Yapay zeka tabanlı makine öğrenmesi modeliyle elimizdeki büyük veriyi eş zamanlı olarak işleyerek efektif bir erken uyarı sisteminin işlemesini sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bankadan yapılan açıklama doğrultusunda, yapay zeka tabanlı Erken Uyarı Sistemi’nin makine öğrenmesi algoritmaları ile geliştirildiği ifade edildi. Böylelikle, günümüzde risk taşımayan fakat yakın zamanda risk taşıma ihtimali bulunan veya nakit akışı bozulma sinyalleri gösteren müşterilere yönelik olarak “ileri seviyede tahminleme” teknolojisi hizmeti verilecek. Müşteriler bu teknoloji sayesinde sağlıklı portföy yapısına ulaşacak ve kredi notlarının korunmasını sağlayacak. Sunulan teknoloji ile birlikte bankanın uzman kadrosu sayesinde, müşteriler olumsuz durumlara yönelik danışmanlık hizmeti de alabilecek.

Müşteri ve Banka Verimliliği Üst Seviyeye Çıkarılacak

Mayıs ayı itibariyle yenilenen Erken Uyarı Sistemi sayesinde, 2020’nin ilk 9 ayında gecikmedeki hesaplarda yüzde 38 azalış elde edildi. Yapay zeka tabanlı olarak yenilenen sistem ile birlikte hem müşterilerin hem de bankanın verimliliğinin üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.

Müşterilerin kredi notlarının olumsuz etkilenmesini ve bu riski azaltmayı amaçlayan banka, Erken Uyarı Sistemi ile uyarı sinyali verecek. Böylelikle uyarı alan müşteriler, potansiyel olumsuzlukları önceden görebilecek.

“En ileri teknolojileri kullanarak müşterilerimizi korumak istedik”

Konuya yönelik olarak açıklamada bulunan Türkiye Finans Kredi Kalitesi ve Tahsilatlar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mert, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Milyonlarca anlamlandırılmamış ve değişken veriyi işlemek, yönetmek ve analiz etmek için gelişmiş teknolojik altyapılara ve iş zekasına ihtiyaç duyuluyor. Yapay zeka tabanlı makine öğrenmesi modeliyle elimizdeki büyük veriyi eş zamanlı olarak işleyerek efektif bir erken uyarı sisteminin işlemesini sağlıyoruz. Müşterilerimizin içinde bulunduğu mali sıkıntıları ve cari nakit akışı sorunlarını bu erken uyarı mekanizması ile tespit ederek yaptıkları ödemelerde gecikmeye düşmelerini önlemek üzere bu konuda en ileri teknolojileri kullanarak müşterilerimizi korumak istedik.”

“Sektörümüzde bir ilk”

“Sektörümüzde de bir ilk olan, yapay zeka tabanlı olarak yenilediğimiz erken uyarı sistemimiz ile finansman portföyümüzü ileri teknolojinin en güncel imkanlarından faydalanarak en efektif şekilde yönetmeyi ve desteğe ihtiyaç duyduklarını anladığımızda erkenden müşterilerimizin yanında olmayı hedefliyoruz. Geldiğimiz noktada müşterilerimizi erken aşamalarda ve daha doğru analiz edebiliyoruz. Bunun sonucunda da müşterilerin genel durumunu gözden geçiriyor, anlıyor ve finansal veya operasyonel herhangi bir bozulmayı önlemek için gereken eylemler konusunda da onlara danışmanlık sağlıyoruz.”