Telefonda Satış Yapmanın Püf Noktaları!

Günümüzde çeşitli sektörlerde telefonda satış yapabilecek personel alımları ilanlarına sıkça rastlamak mümkündür. Bankacılık sektöründe de en sık rastlanan açık pozisyonlardan olan çağrı merkezi müşteri temsilciliği ya da telefonda satış personelleri alımı için başvuru yapacak kişilerde, genellikle deneyim aranmamaktadır. Ancak bu pozisyonda çalışmak isteyen adaylarda bankaların aradığı bazı özellikler bulunur.

Telefonda satış yapabilmek için iletişim ve ikna kabiliyetine sahip olmak başta gelir. Diğer özellikler ise bankaların istekleri doğrultusunda değişmektedir. Fakat genel olarak banka çağrı merkezi personellerinin güler yüzlü, sabırlı, anlayışlı, müşteri memnuniyetine önem veren ve iletişim becerilerinde kuvvetli olması beklenmektedir. Diksiyonu düzgün, Türkçe’yi akıcı bir şekilde kullanabilen personeller olması da önemlidir.

Bankacılık ve Sigortacılık Alanlarının da Tercihi

Bankacılık ve sigortacılık sektöründe de çağrı merkezi personel alımları yapılmakta ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlere işe başlamadan önce çeşitli eğitimler de verilmektedir. Telefonda satış yapmak, birebir satıştan biraz daha zordur. Satış elemanlarının beden dilini ve mimiklerini kullanmak, göz teması kurmak gibi bir şansları olmadığından diğer bazı özelliklere sahip olmaları gerekir.

Çağrı merkezi personellerinin de kariyer yapması mümkündür. Çağrı merkezi olarak işe başlayan personeller zaman içerisinde merkezin müdürlüğüne kadar yükselebilmektedir. Her birimde olduğu gibi bankacılıkla ilgili olan departmanların tamamında yükselme şansı bulunmaktadır.

Satış Yapmanın Püf Noktaları

  • Telefonda satış yapmanın ne demek olduğu iyi anlaşılmalı, satışı gerçekleştirilecek olan ürün ya da hizmetlerle ilgili bütün öğrenilmesi gerekenler öğrenilmelidir. Satış danışmanlığının en önemli noktası ürün ve hizmet hakkında dört dörtlük teknik bilgi ve donanıma sahip olunmasıdır.
  • Telefon görüşmelerinden önce ön hazırlık denen kısım personelin kendini o konuşmaya hazırlamasını ve istekli hale gelmesini de sağlar. Satışın temel ilkelerinin bilinmesi ve satış psikolojisi hakkında daha önce eğitim alınmış olması bu noktada önem taşır.
  • Telefonda satış personeli her zaman sesini etkin kullanmayı başarabilmelidir. Diksiyonu düzgün olmalı ve müşteri ile konuşurken söylediği her söz özenle seçilmiş olmalıdır. Ezberlenmiş cümleler kuran çağrı merkezi personelleri müşterilerin daha az dikkatini çeker.
  • Çağrı merkezi personellerinin müşteriye soru sorma ve dinleme becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Müşteriler kendisini dinlemeyip, sorularına tatmin edici cevaplar alamadıkları bir satış temsilcisini ciddiye almazlar.
  • İkna yeteneğinin de gelişmiş olması gereken telefonda satış yapan elemanlar ikna ve ısrar arasındaki dengeyi doğru kurabilmeli ve müşteriyi sıkmadan ikna etmeye çalışmalıdırlar.
  • Bir telefonda satış personeli her zaman kibar ve samimi olmalıdır. Kibarlıktan uzak ve karşısındakini dinlemeden konuşan bir satış elemanı başarılı olamaz.
  • Müşterilerin memnun olmasının esas olduğu ürün ve hizmet satışlarında satış personeli her zaman müşteriden gelebilecek olumsuz cümlelere hazırlıklı olmalıdır. Kabalık eden bir müşteriye bile kibar olmak bir satış elemanının sahip olması gereken özelliktir.