Zorlu Bir Mülakat Sırasında Ne Yapmalısınız?

Şirketler ya da bankalar tarafından yapılan mülakatlar kimi zaman çok zor olabilir. Fakat profesyonel yaşam içerisinde zorlu mülakatlar ile karşılaşılabileceğinin çalışanlar daima farkında olmalıdır. Bazı teknikler ve yöntemler ile bu mülakatların üstesinden gelmek de mümkündür.

Genel olarak İK yetkilileri zorlu pozisyonlar için daha teknik bilgiye yönelik ve kişilik envanterini ön planda tutan mülakatlar gerçekleştirebilirler. Bu mülakatlar zorlu olmasının yanı sıra, daha keyif vericidir. Çünkü zor olan daima daha güzeldir. Görüşme boyunca güler yüzlü olmayı ihmal etmemek yapılması gerekenlerin başında gelir. Güler yüzlü olmakla birlikte açık sözlü olunması, şeffaf ve dürüst davranılması da önem taşımaktadır.

Bankaların uzman, uzman yardımcılığı, müfettiş ve müfettiş yardımcılığı pozisyonları için diğer mülakatlar nazaran daha zor mülakatlar gerçekleştirilmektedir. Yine diğer sektörler için müdürlük, genel müdürlük, bölge müdürlüğü, uzmanlık, CEO, yönetici pozisyonları gibi pozisyonlar da personeli zorlayacak iş görüşmeleri yapılmaktadır. Bu tip iş görüşmeleri, adayın daha stresli olmasına ve normalden daha farklı davranmasına sebep olabilir. Lakin, zorlu iş görüşmelerine nasıl hazırlanması gerektiğini bilen bir aday, bu görüşmenin de üstesinden rahatlıkla gelebilecektir.

Kişiselleştirme ve Soğukkanlılığını Koru

Öncelikle adayın mülakat öncesindeki bilincinde, bu tarz mülakatların var olabileceği ve kendisine de zorlu bir İK yetkilisinin denk gelebileceğini tutması gerekir. İş görüşmesini kişisel olarak algılamamak, kişiselleştirmemek bu konuda oldukça önemlidir. Görüşme sırasında karşınızdaki yetkili kaba görünümlü, sert duruşlu ya da samimiyetsiz davranışlar içerisine girebilir. Bu davranış ve tutumların size özel olarak yapılmadığını bilmelisiniz. Bu tip davranış ve tutumlar, stres anında ne yapacağınızı görmek amaçlı lanse edilmektedir. İK yetkilisinin bu davranışlara karşı kendinize sadık kalmak, güler yüzünüzü eksik etmemek gerekir. Sakin kalmalı, kendinize güveninizi eksiltmeden sorulara cevap vermeye devam etmelisiniz.

Rahatsız edici durumlarda genel olarak bireyler, rahatsız olduklarını vücut diliyle de dile getirebilmektedir. Bu nedenle ayna karşısında pratik yapılması da önemlidir. İç güdüsel olarak ani tepkiler vermekten kaçınmalısınız. Bunun için soğukkanlı olmanız da fayda vardır. Kendinizi toparlamak için kısa bir süre talep edebilir, derin nefes alarak kendinizi rahatlatmayı deneyebilirsiniz.

Odayı Terk Etmekten Korkma

Eğer karşınızdaki yetkili sizinle bilinçli bir şekilde kaba ve rahatsız edici şekilde konuşmaya devam ediyor ve karşılığında profesyonelliğinizi koruyamayacağınızı düşünüyorsanız, odayı terk etmekten korkmamalısınız. Görüşmeyi bir tek yetkili değil, siz de sonlandırabilirsiniz. Kişisel olarak tarafınıza saldırılan hakaret, sözler ve yorumlar konuşma içerisinde yer alıyorsa kendinizi güvensiz bir ortamda hissetmeniz oldukça doğaldır. Bu aynı zamanda yetkilinin mobbing uyguladığını gösteren bir durumdur. Kendinizi tehdit altında hissediyorsanız, görüşmeyi direkt olarak sonlandırabilirsiniz.

Top Interview’da yazar olan Carson Kohler, zorlu mülakatlarla ilgili olarak bir yazısında şöyle demektedir:

“Mülakat sırasında tehdit altında hissediyorsan ya da bir durumun çizgiyi aştığını düşünüyorsan, görüşmeciye bu pozisyon için uygun olmadığını söylemekten çekinme. Görüşmenin sonuna kadar gelirsen, kibar olup güvenli bir şekilde ayrılmak için elinden geleni yap.”