Mülakat görüşmesinden sonraki birkaç saat içerisinde yazılması ve gönderilmesi gereken mektuba teşekkür mektubu denir. Bu mektubun yazılırken dikkat edilmesi gereken noktaları bulunmaktadır. İş görüşmesinden çıkan bir aday, İK yetkilisine zaman ayırdığı ve kendisini mülakat daveti sunduğu için teşekkür etmelidir.
İş görüşmesinden çıkan aday, o işi ne kadar önemsediğini, iş pozisyonuyla halen daha ilgilenmekte olduğunu, görüşme sırasında kendisini ifade edemediğini düşündüğü bir noktayı ya da görüşmede bahsi geçmeyen, unutulan özelliklerini dile getirmeyi hedefliyorsa, mutlaka teşekkür mektubu oluşturmalıdır. Teşekkür mektubu içerisinde adayın deneyimlerini birkaç cümle ile özetlemesi, kendisini hatırlatması, mevcut pozisyon ile ilgili olarak kendisiyle görüşme yapan İK yetkilisine karşı takdir sunması da yer alabilmektedir. Mektup aracılığı ile şirketin işe alım uzmanı olan yetkilinin dikkati de çekilecektir.
Teşekkür Mektubu Nasıl Yazılır?
Mülakat sonrasında adayların yazması gereken bu mektup hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler “Teşekkür mektubu nasıl yazılır?” ya da “Teşekkür mektubunu kime yazmalıyım?” şeklindeki sorularla zihinlerini meşgul eder. Teşekkür mektubu, aynı bir mektup düzeninde yazılması gereken, hitapla başlayan ve giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşan bir düzende yazılmalıdır. Yazı, işe alım işlemini gerçekleştiren yetkili adına yapılmalıdır. Mutlaka İK yetkilisinin ismine hitap edilmelidir. Örneğin işe alım mülakatını gerçekleştiren İK yetkilisinin ismi Ali ise “Sayın Ali Bey” denmelidir. Eğer İK yetkilisinin ismi bilinmiyorsa ya da unutulduysa, “Sayın İK Yetkilisi” şeklinde de mektuba başlangıç yapılabilir. Fakat isme hitaben yazılacak olan teşekkür mektubu daha etkili olur.
Adayların teşekkür mektubunu bir satış mektubu gibi görmesinde fayda vardır. Bu mektupta adaylar, o işi hangi sebeplerle istediğini, işe ne gibi katkılarda bulunabileceğini belirtebilir, yetkilinin sormayı unuttuğunu düşündüğü ya da kendisinin söylemeyi unuttuğu noktalara değinebilir.
Mülakat mektubu yazarken önemli olan bir diğer konu da yapılan iş görüşmesinin tek bir kişi ile mi yoksa bir grup şirket yöneticisi ile mi yapıldığıdır. Mülakat teşekkür mektubu tek bir kişiye yazılabileceği gibi bir gruba ithafen de yazılabilir. Bazı şirketler, grup mülakatı yapmayı tercih edebilir. Bu durumda pek çok İK yetkilisi ya da şirket yetkilisi ile görüşme sağlanabilir ve dolayısıyla görüşülen her yetkiliye aynı mektubu göndermek çok da uygun olmayabilir. Her şirket yetkilisine kendisine özel bir teşekkür mektubu göndermek daha uygundur.
Teşekkür Mektubunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mülakat mektubu yazmanın püf noktaları arasında şirket yetkilisine ayırdığı zaman için teşekkür etmek de vardır. Mektubu yazdıktan sonra yazının son hali mutlaka kontrol edilmeli, imla hataları varsa düzeltilmelidir. Ayrıca mektubun gönderileceği kişi ya da kişilerin isimleri ile unvanlarından emin olunmadığı durumlarda şirkete telefon edip net bilgi alınmalıdır. Teşekkür mektubunun isme ve unvana göre yazılması oldukça önemlidir.
Mülakat sonrası teşekkür mektubunda yukarı belirtilen konulara değinirken konuları uzatmamaya, uzun yazılar yazmaktan kaçınmaya, eğer birden çok konu varsa bunları ayrı ve kısa paragraflar halinde belirtmeye dikkat edilmelidir. Özensiz bir mülakat teşekkür mektubu beklenen etkiyi göstermeyebilir.