Türk Eximbank TL Kredi Faizini Düşürdüğünü Açıkladı

Türk Eximbank tarafından KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üretimi gerçekleştiren ihracatçılara yönelik verdiği TL kredilerinin faizlerinde birtakım indirimler yaptığını açıkladı. Faiz oranındaki indirim sonrasında oran yüzde 7,95 seviyesine indirildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konu hakkında bir yazılı açıklamada bulundu. Türk Eximbank tarafından verilen kredilerin hem ihracatçılara hem de yatırımlara uygun maliyetli olarak finansman sağlamayı vurguluyor. Açıklamalarında ‘Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından faize karşı savaş açılmış durumda. Bu noktada mücadelemiz devam ediyor. Türk Eximbank’ta destek verirken KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üretimi gerçekleştiren ihracatçılara kullandırılan Türk lirası kredilerindeki faizlerde indirimler yapıldı. Kredi faiz oranları geçen yılın Haziran ayında yüzde 17,60 seviyelerinde gerçekleşiyordu. Bu yıl ise düşüşün yaşanması sonucunda 7,95 seviyelerine kadar geriledi. Bu durumda hem yatırımcıların hem de ihracatçıların maliyetlerinde ciddi bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz.’ dedi.

Türk Eximbank’ın 2019 yılı içerisinde ihracatçılara vermiş olduğu toplam destek 44,1 milyar dolar olarak belirlendi. 2020 yılında da verilen finansman desteğinin yükselerek devam etmesi bekleniyor. Faiz oranlarında meydana gelen düşüşün, ihracatçılar arasındaki rekabet ortamının da artmasına zemin hazırlayacağı düşünülüyor. Faiz indirimi haberinin kısa sürede ihracatçıları harekete geçirmesi ve yeni projeler için çalışmaya başlamalarını sağlayacağı ifade ediliyor. Bu durum reel ekonomiye de katkı sağlayacak.