Uluslararası Finansmanda Yeşil Dönüşüm Etkisi

Uluslararası Finansmanda Yeşil Dönüşüm Etkisi
Uluslararası Finansmanda Yeşil Dönüşüm Etkisi

Küresel sıcaklık artışını sınırlandırmak adına ihtiyaç duyulan yatırımların hayata geçirilmesinde finans kuruluşları önemli bir rol oynuyor.

2030 yılına kadar küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altına sınırlamak adına, yaklaşık 6 trilyon dolar gerekiyor. Yıllık 6 trilyon dolarlık yatırımın hayata geçirilmesinde ise, finans kuruluşları başrolde yer alıyor. Bu bağlamda sürdürülebilir borçlanma piyasası, geçtiğimiz yıl hacim itibariyle rekor kırdı. 1,9 trilyon dolara yükselen hacmin yanı sıra, yeşil tahvil piyasasının büyüklüğü de 1 trilyon doları buldu.

İklim Krizini Önlemek Temel Amaç

Politikaların başını, iklim krizini önleme çalışmaları çekiyor. Bu bağlamda temiz enerji kaynaklarının ucuz olarak nitelendirilmesi, yeşil finansmanın büyümesindeki en temel nedenlerden biri oldu. Uluslararası Enerji Ajansı, güneş enerjisinin birçok ülkede en ucuz kaynak olduğunu dile getirdi.

Bu bağlamda dünyanın 9 büyük kalkınma bankasının verileri  de, finansman gerçeklerini ortaya koydu. Rapora göre Covid-19 salgınından bu yana bankalar temiz enerjiye önemli bir finansman sağladı. Bu kapsamda temiz enerji için 12 milyar dolar harcadı. Fosil yakıtlara harcanan rakam ise 3 milyar dolar oldu. Aynı zamanda 2020 yılında bankalar ilk defa kömür projelerine finansman aktarmadı. Fosil yakıtlara sağlanan finansman ise, 2015 ile 2017’ye göre yüzde 40 azaldı. Bu doğrultuda, önümüzdeki yıllarda da yatırımların azalması bekleniyor.

2021 yılında AB’nin tasarısına göre emisyon salımı için projelere yeşil finansman aktarılması planlanıyor. Bu bağlamda ABD’nin standartları belirlemesinin ardından ABD ve Çin’de de aynı sınıflandırmanın hayata geçirilmesi bekleniyor.

Çok sayıda banka ve finans kuruluşu, bu konuda iddialı hedefler belirledi. 60 büyük bankanın da Paris Anlaşması’nı imzaladı. Bu bağlamda 2015’ten bu yana fosil yakıtlara 3,8 trilyon dolar finansman aktarıldı. Bu bankalar arasında JP Morgan, listenin ilk sırasında yer aldı. 317 milyar dolar ile lider olan JP Morgan’ı 237 milyar dolarla Citi takip etti. Listenin üçüncü sırasında 223 milyar dolarla Wells Fargo, dördüncü sırada ise 198 milyar dolarla Bank of America yer aldı.

En çok harcama yapan bankalar arasında Kanada ve Japonya merkezli bankalar da dikkat çekti. Bu bağlamda 12 banka, “en kirli” listesinde yer aldı.

34 Kuruluş Yeşil Finansman Politikası İzliyor

2021 yılının ilk 4 aylık verileri de ön plana çıktı. Bu bağlamda Çin, Japonya, Güney Kore ve ABD merkezli bankalar sıfır emisyon hedefiyle projeler yürüttü. Dünya çapında ise toplam 34 kuruluş, yeşil finansman politikasını açıkladı. Bu kuruluşlar arasında banka, sigorta ve varlık yöneticisi şirketler ön plana çıktı. Bu doğrultuda, yeşil finansman için adımların daha sıkı atılması bekleniyor.