Yabancı Dilin Bankacılık Kariyerine Etkisi Nedir?

Bankacılık sektörü çağın gereklerini yakından takip eden, sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde olan meslekler arasında yer alıyor. Finans alanında yaşanan gelişmeler, ekonomik göstergelerin sürekli olarak değişmesi sektörün her daim ön planda kalmasına yardımcı oluyor. Geçmişten günümüze değişerek, gelişerek ulaşan bankacılık sektörü geleceğin meslekleri arasında da yerini almış durumda. Kişiye kattığı statü, sosyal hakları, maaş imkanları, kariyerinde hızlı bir şekilde ilerleme süreci pek çok kişinin hala gözde meslek grupları içerisinde değerlendirmesini sağlıyor.

Bir kariyer sitesi tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre gençlerin yapmak istedikleri 3 meslek arasında bankacılık bulunuyor. BDDK tarafından yapılan başka bir araştırma sonucuna göre son 10 yıllık süreç içerisinde bankacıların sayısı ise yüzde 40 oranında arttı. Bankaların gelişmesi, şube sayılarını artırmaları, teknolojiye uyum sağlamak için yeni departmanların açılması ile birlikte bu alanda duyulan personel ihtiyacı da sürekli artmaya devam ediyor. Sürekli bir sirkülasyon içerisinde olan bankacılık sektöründe ilgiyle birlikte adayların ön plana çıkmaları, kendilerini göstermeleri, işi alma süreçleri biraz daha zorlaştı. Günümüz iş dünyasında her personelin bir alternatifi olduğu düşünüldüğünde işverenler tarafından da son derece detaylı bir inceleme yapılıyor. Günümüzde işsizliğin artması ile birlikte bir bankada işe girmek çok daha zor bir hal aldı. Bunun üzerine adayların kendilerini her yönden geliştirmeleri, sınavlara iyi hazırlanmaları, banka mülakatlarında kendilerini en iyi şekilde pazarlayacak yöntemleri belirlemeleri artık bir zorunluluk halini aldı.

Yabancı Dilin İş Hayatındaki Önemi

İş hayatı da sürekli globalleşen dünyaya uyum sağlamak zorunda. Teknolojik gelişmeleri, gerçekleştirilen yenilikleri ve daha pek çok durumu takip edebilmek için dil bilmek önemli. Özellikle global bir dil olarak kabul edilen İngilizce bilmek iş hayatında her sektörde zorunlu bir hale geldi. Sadece ticari hayatın gelişimi için değil kişisel gelişim içinde dil bilmek pek çok kapının aralanmasını sağlayabilir.

İş hayatında ulusal ölçekte kendinize katkı sağlayacağına inandığınız büyük firmaların tamamı dile önem veriyor. İşe girmenin ilk şartı deneyimden daha çok dil bilmek olarak sıralanıyor. Yabancı dil kariyerinizde hızlı bir yükselişe sebep olabileceği gibi prestij de katacağından dolayı bir süre sonra maaşınıza da katkı sağlayacaktır. Dil bilmenin öneminin bu kadar arttığı günümüzde pek çok şirket işe alacağı personelde bir yabancı dilin yetmeyeceğini, bu sebeple ikinci yabancı dilin de gerekli olduğunu savunuyorlar.

Yabancı Dil Bilmek Bankacılıkta Artı Puan Olarak Değerlendiriliyor

Günümüzde finans hizmetleri dünya standartlarında veriliyor. Ekonominin sadece ülkemizden ibaret olmadığı, para birimlerinin birbirleri ile ilişkili olduğu ve dünyanın bir ucunda yaşanan ekonomik sarsıntının ya da gelişmenin ülkemizi de etkileyeceğini düşündüğümüz zaman bankacılık sektöründe yabancı dil bilmenin önemi bir kez daha gündeme geliyor.

Bankacılık sektöründe diğer adayların önüne geçmek, becerilerinizi sergilemek ve kariyer hedeflerinizi belirlemek için yabancı dil öğrenmeniz şart. Yapılan değerlendirmelerin ardından yabancı dil bilen banka personellerinin diğer personellere kıyasla daha fazla maaş aldıkları belirtilmişti. Her yıl performansa göre belirlenen terfi sisteminde yabancı dil bilen çalışanlarının daha hızlı yükselme imkanına sahip oldukları belirlenmiştir. Dünya her geçen yıl biraz daha küçülüyor. İletişim çağında olduğumuz düşünüldüğü zaman işleri dünya standartlarına göre entegre etmek, tüm gelişmeleri yakından ve ilk ağızdan öğrenebilmek, iş hayatında sosyalleşebilmek için yabancı dil öğrenmenin önemi en başında kavramalıdır. Banka mülakatlarında dil bilginizi ön plana çıkarmak sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Uluslararası bankalarda da kariyer yapmak, bankaların Genel Müdürlüklerinde daha yüksek pozisyonlarda çalışmak ve kendinizi sürekli geliştirerek maddi açıdan da daha fazla kazanç sağlamak sizin elinizde.

Bankacılıkta Hani Pozisyonlarda Dil Bilmek Önemli?

Bankacılık sektörünün her alanında kendinizi geliştirmek için yabancı dilin gücünden faydalanabilirsiniz. Ancak bazı pozisyonlar var ki bu alanlarda dil bilmek zorunlu tutuluyor. Aksi takdirde işi yapmak, bankaya herhangi bir katkı sağlamak pek mümkün olmayacaktır. Peki hangi departmanlarda dil bilmek mecburi olarak görülüyor?

Müfettiş Yardımcılığı; Banka girişlerinde en çok zorluk yaşanılan bölüm olarak ifade edilir. Görev sorumlulukları da çok fazladır. Bankaların teftiş kurulu için oluşturulmuş kadrosunda görev alırlar. Görev tanımları içerisinde kurumun şubelerini, bankanın departmanlarını ve iş bağlantılarını idari ve mali açıdan kontrol ederek gerekli eksiklikleri tespit ederler. Sık yolculuk gerçekleştirirler. Ancak teftiş sırasında yurt dışı seyahatleri, yabancı iştiraklerle iletişim, global anlamda bankaların entegre olduğu yeniliklere hakim olmaları gerekeceğinden dil bilmek bu departmandaki kişiler için son derece önemlidir.

Management Trainee; Direkt olarak müşterilerle iletişime geçmeyen bu departmandaki kişiler yoğun bir bankacılık eğitiminin ardından kurumun iç mekanizmasıyla ilgilenir. İdari bir çalışandır. Geleceğin yönetici adayları olarak yetiştirildikleri ve ardından istihdam edildikleri için yabancı dil bilmek terfi etmeleri, kuruma katkı sağlamaları ve gelişen dünyayı izlemeleri açısından çok önemlidir.

Junior Dealer; Bankaların departmanları arasında en parlak birim olarak görülebilir. Banka hazinesi tarafından kişinin yönetimine uygun şekilde verilen kaynakların gelişiminden sorumlu kişilerdir. Kayıp risklerinin de olduğunun bilinmesi gerekir. Kaybetmemek, kaynakları en iyi şekilde kullanmak ve artırmak adına dünya ekonomisini, finans sektörünü yakından takip etmeleri gerekir. Aksi takdirde global ekonomik düzen içerisinden bihaber olan kişilerin verilen kaynakları doğru bir şekilde değerlendirmeleri pek mümkün değildir. Stres altında olan bu kişilerin finansal anlamda dünya gündemine hakim, detayları kaçırmayacak, stres altında kararlarını doğru şekilde yönetebilecek kişiler olmaları son derece önemlidir.

Bankacılık sektöründe dilin önemli olduğu departmanlar çoğaltılabilir. En alt departmanda dahi yükselebilmek, banka içerisinde daha aktif bir sorumluluk alabilmek ve kariyerinize katkı sağlamak için yabancı dilin gücünden faydalanmak mümkündür. Günümüz iş dünyasında yabancı dil bir zorunluluk halini almışken bankacılık sektöründe kariyer hedefi olan gençlere uzmanlardan en az bir dili iyi seviyede anlayıp konuşabilmeleri yönünde tavsiyeler yapılıyor. Aksi takdirde işsizliğin giderek arttığı, iş bulmanın ve işe girmenin artık zorlayıcı bir parkurdan oluştuğu günümüz dünyasında gençlerin kariyer hedeflerini gerçekleştirmeleri, maddi zorluklara karşı göğüs germeleri neredeyse imkansız hale gelecektir.

Bankacılık Eğitimi hakkında daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz

Bankacılık Eğitimi