Yapı Kredi Verilerine Göre Pandemi Alışveriş Alışkanlıklarını Değiştirdi

Yapı Kredi bankası tarafından yayımlanan verilere göre 16 Mart 2020 ile 31 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki pandemi sürecinde, alışveriş alışkanlıkları değişti. Toplam alışveriş harcamalarında yüzde 17 oranında bir düşüş yaşandığı görüldü. 1 Haziran 2020 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki normalleşme sürecinde ise yüzde 37 oranında artış yaşandığı tespit edildi.

Koronavirüs salgını sürecinde tüm yaşamın değiştiğini vurgulayan banka, toplum sağlığının korunmasının öncelik haline getirildiğini ifade etti. Bununla birlikte tüketici davranışlarında ve harcama alışkanlıklarında pek çok değişimin yaşandığı söylendi. Tüketicilerin önceliklerinin ve ihtiyaçlarının değiştiği vurgulandı. Bu doğrultuda da harcamaların şekillendiği ifade edildi.

Yapı Kredi Salgından Olumsuz Etkilenen Sektörleri Açıkladı

Yapı Kredi tarafından açıklanan verilere göre salgın döneminde en olumsuz etkilenen sektörler arasında seyahat, yeme – içme ve giyim yer aldı. Normalleşme dönemi ile birlikte harcamalar bu sektörlerde normal seviyeye döndü. En hızlı toparlayan sektör yeme – içme sektörü oldu.

Normalleşme süreci ile birlikte koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere geri dönüş yapılırken giyim ve restoran harcamaları pandemi dönemine göre yüzde 200, seyahat harcamaları ise yüzde 180 artış yaşadı.

Yine pandemi dönemi ve normalleşme süreci arasında kıyaslama yapıldığında tüketicilerin mobilya – dekorasyon harcamalarında yüzde 76, akaryakıt harcamalarında yüzde 58, elektronik harcamalarında yüzde 39 ve market – gıda harcamalarında yüzde 12 artış yaşandığı görüldü.

Yapı Kredi GMY Serkan Ülgen Açıklama Yaptı

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen konuya yönelik olarak şöyle bir açıklama yaptı:

“Pandemi döneminde temassız ödemelerin payı iki kat artış gösterdi. POS’a temas etmeden işlem yapabilmek, bu dönemde toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Koronavirüsün hayatımıza olan bir etkisi de bu nedenden dolayı temassız işlemlerin yaygınlaşması oldu. Bunda şifresiz gerçekleşen temassız işlem limitini 250 TL’ye çıkarmamız da etkili oldu.

Yapı Kredi rakamlarına baktığımızda, her türlü temastan kaçındığımız koronavirüs döneminde, her iki fiziksel işlemimizden biri temassız olarak gerçekleşti. Haziran ayında ise kredi kartlarımızdan geçen temassız işlem adedi pandemi dönemine göre yüzde 57, temassız işlem cirosu ise yüzde 53 artış gösterdi.

Normalleşme sürecinde koronavirüs salgını dönemine kıyasla günlük mobil ödeme işlem adetleri yaklaşık 2,5 katına çıktı. POS’ta QR Kod ile gerçekleşen günlük işlem adetleri koronavirüs öncesi döneme kıyasla yaklaşık 2 katına yükseldi.”