İş hayatına adım atacak yeni mezunlar için zorlu bir süreç başlıyor demektir. Üniversiteden yeni mezun olan kişiler iş bulma süreci içerisindeyken pek çok iş başvurusu gerçekleştirmekte, uzun bir bekleyiş içerisine girmekte ve kimi zaman beklentilerinin altına düşmektedir. Günümüz yeni mezunlarının en büyük problemi, hayallerindeki işe sahip olamamaları, işsiz kalmamak adına kişilik özelliklerini, yönetim tarzlarını ve çalışma stillerini dikkate almadan meslek seçimi yapmaları yer almaktadır. İlk yıllarda kariyer değişimi yapmak kolaydır lakin ilerleyen yıllar için oldukça zor olacaktır. Bu nedenle yeni mezunların iş bulma süreci içerisinde dikkatli ve stratejik olması gerekir.
İş arama süreci içerisinde en sık karşılaşılan durum beklenen cevabı alamamak ya da şirketin beklentileri karşılamaması durumudur. Adaylar bu süreç içerisinde defalarca “ret” cevabı alabilir. Bu cevabın motivasyonlarını düşürmesine izin vermemeli ve yüksek motivasyon eşliğinde başvurularına devam etmesi gerekir. Şirketin beklentileri karşılamaması ise, mülakat daveti alan ve iş görüşmesine giden adayların sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. İş görüşmelerinin esas amacı şirketle adayın birbirini tanımasıdır. Şirket sizi ne kadar tanımak istiyorsa, sizler de şirketi tanımalısınız. Pek çok aday, şirketin beklentilerini karşılamaması ya da şirketin değerlerinin, vizyonunun ve misyonunun kendisine uygun olmaması nedeniyle uzun bir iş arama süreci geçirebilmektedir.
Yeni Mezunlar Nelere Dikkat Etmeli?
Üniversiteden yeni mezun olan kişilerin iş arama süreci içerisindeyken CV hazırlama konusunda hassas ve dikkatli olması gerekir. Etkili bir özgeçmiş pek çok iş başvurusunun kapısını açacak demektir. CV hazırlamak, kariyer yaşamının ilk basamağıdır. Profesyonel bir CV nasıl hazırlanır konusunda adayların kariyer danışmanlarından destek alması da oldukça faydalı olacaktır.
CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken ilk kural; CV içerisinde yanlış ya da eksik bilgi verilmemesidir. Dört dörtlük bir özgeçmiş hazırlanmalıdır. Özgeçmiş bilgileri akıcı olmalı, belli bir şematik düzende yer almalıdır. Genel olarak özgeçmiş bilgileri sırası ile:
- Ön Yazı
- Kişisel Bilgiler
- Eğitim Bilgileri
- İş Deneyimleri
- Alınan Eğitimler ve Sertifikalar
- Kişisel Beceriler
- Yabancı Dil Bilgisi
- Hobiler ve ilgi alanları
- Referanslar
şeklinde sıralanmalıdır. Özgün, yeterli bilgi sunan ve doğru bir şekilde hazırlanan özgeçmişlerin tamamı, iş başvurularında bir adım öne çıkılmasını sağlamaktadır. Adayların atlamış olduğu fakat iş başvurularında önemli olan ve özgeçmiş ile birlikte gönderilmesi gereken belgelerden biri ön yazıdır. Hazırlanan CV ve ön yazı, başvuru yapılan şirkete özel olarak yazılmalıdır. Bu şekilde hazırlanmayan CV’lerin bir katkısı olmamaktadır.
Adayların bir diğer dikkat etmesi gereken nokta çalışmak istedikleri pozisyonu, sektörü ve iş alanlarını belirleyerek hareket etmeleridir. Bu hususta adaylar kendilerine özel bir ajanda kullanmalıdır ve yaptıkları iş başvuruları günlük takibe almalıdır. Başvuru sonrasındaki süreçte acele edilmemesi gerekir. İK yetkilileri tarafından adaya mutlaka 14 iş günü içerisinde olumlu ya da olumsuz olarak geri dönüş sağlanacaktır.