Koronavirüs salgını nedeniyle bankalar, müşterilerinin finansal anlamda sıkıntı yaşamaması adına atağa geçti. Türkiye’deki pek çok kamu ve özel bankası ekonomik alanda yeni düzenlemeler getirdi. Ziraat Bankası da bu bankalardan biri oldu. Vatandaşların ve iş dünyasının bu süreç içerisinde nakit akışı problemi yaşamaması için “Ekonomik İstikrar Kalkanı” hamlesini devreye soktu.
Virüs nedeniyle pek çok işletmenin, kurum ve kuruluşun faaliyetlerini durdurması, özellikle sektör içerisinde yer alan bireysel ve tüzel kişileri etkiledi. İş dünyası içerisindeki nakit akışında bozulmalar ve dalgalanmalar meydana gelmeye devam ediyor. Hal böyle olunca müşterilerinin mağdur olmasını istemeyen bankalar, çeşitli düzenlemeler ile birlikte müşterilerinin mağduriyetlerini en az seviyeye indirmeye çalışıyor.
Ziraat Bankası da bu alanda “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketini devreye soktu ve bankacılık sektöründe yeni bir adım attı. 5 maddeden oluşan destek paketinde müşterilerin kredi ödemelerine, kredi ödemelerindeki yapılandırma imkanlarına ve işletmelerin istihdam odaklı çözüm yollarına değinildi.
İstihdam Azaltan İşletmelere Limit İmkanı Verilecek
Ziraat Bankası tarafından açıklanan destek paketinin 5 maddelik içeriği şu şekilde yer aldı:
- 31 Mart 2020 tarihinde ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşteriler, bankaya taleplerini bildirdiği takdirde kredi ödemelerinde erteleme yapılacak (Bu erteleme en az 3 ay şeklinde olacak ve müşteriler başvurularını Ziraat Bankası Müşteri İlişkileri Merkezi tarafından iletebilecek)
- Yaşanan nakit akışı bozulması nedeniyle ödemelerde sorun yaşayan müşterileri mevcut kredilerinde 6 aya kadar ödemesiz dönem imkanı sunulacak. Dönemsel faaliyet gösteren turizm sektörü müşterileri için ise ilk 6 ay ödemesiz 12 aya kadar ilave süre tanınacak.
- Personel maaşlarının ödemesini Ziraat Bankası aracılığıyla yapan işletme, kurum ve kuruluşların 2020 Şubat Ayı sonu itibari ile mevcut istihdamlarında azalma meydana gelir ise Nisan ayından itibaren 3 aylık personel maaş gideri için banka tarafından ilave limit verilecek.
- Bankadan kredi kullanan ve kredi kullanımı bulunan müşterilerin keşide edilmiş çeklerinin ödenmesi amacıyla genel kredi limitleri arttırılacak ve ilave nakit kredi limiti tahsis edilecek.
- İşletme, kurum ve kuruluşların işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kurumsal kredi kartı ve DBS limiti bulunan müşterilerin kart limitleri arttırılacak.