En İyi Tasarruf Hesabını Oluşturmanın 5 Yolu

İnsanlar, sınırsız ihtiyaca sahip varlıklardır. Söz konusu ihtiyaçlar eğitim, barınma, sağlık, beslenme gibi oldukça çeşitlidir. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için de belirli bir gelir elde etmek veya bir birikime sahip olmak gerekmektedir. Giderlerini kısarak gelirini arttıran ve bunu biriktiren yani tasarruf eden kişiler birikim sahibi olmayı hedeflemektedirler. Birikim yapmanın pek çok sebebi olabilmektedir. Acil durumlarda nakit sıkıntısı yaşamamak için veya masraflı bir hayalinizi gerçekleştirmek için birikim yapabilirsiniz. Birikimler maddi kazançtan doğan değerli varlıklardır. Maddi bir değere sahip olduğu için birikimlerin korunması oldukça önemlidir. Bu noktada devreye bankalar girmektedir. Bankalar, birikimlerinizi yasal güvenceler sağlayarak korumaktadırlar. Bunun için de tasarruf hesabı hizmeti sunmaktadırlar. Tasarruf hesaplarında altın, döviz veya para gibi değerli varlıklarınızı gönül rahatlığıyla biriktirebilirsiniz. En iyi tasarruf hesabını oluşturarak birikimlerinizi güvence altına almanın çeşitli yolları bulunmaktadır.

Birikimlerinizin bir amacı olmalıdır. Öncelikle ne için birikim yapacağınıza karar vermelisiniz. Acil durumlarda nakit sıkıntısı yaşamaktan mı korkuyorsunuz? O halde acil tasarruf fonu oluşturarak birikiminizi burada değerlendirebilirsiniz. Veya emekli olduğunuzda maddi sıkıntı yaşamaktan mı korkuyorsunuz? Emeklilik fonu oluşturarak birikim yapabilirsiniz. Belki de ev almak istiyorsunuz? Neden birikim yapmak istediğinize karar verip ona uygun bir tasarruf hesabı kullanmalısınız.

Eğer birikimlerinizi yatırıma dönüştürüp gelir elde etmek istiyorsanız vadeli mevduat hesabı açarak faiz getirisi elde edebilirsiniz. Ancak bu hesap türü birikimini uzun vadede harcamayı düşünmeyen kişiler için uygundur. Aksi takdirde vadesiz mevduat hesabı açarak birikiminizi harcayabilir, hesabınızda kalan paraya günlük faiz işletebilirsiniz.

Gerek açılan hesap türleri gerekse faiz oranları her bankada farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle size en uygun bankayı bulmak için hesap oluşturmadan önce mutlaka araştırma yapmalısınız. Tasarruf hesabında yapacağınız birikimin materyaline iyi karar vermelisiniz. Paraya en kolay çevrilebilen menkul kıymetleri tercih etmelisiniz. İyi bir tasarruf hesabına sahip olmak istiyorsanız hesabınız mutlaka sigortalı olmalıdır. Elbette birikimlerinizi banka korumaktadır ancak bankanın yaşayacağı potansiyel kötü senaryolara karşı sigorta ile ekstra önlem almalısınız.

Faiz Oranları

Birikimlerin güvence altına alınarak muhafaza edildiği tasarruf hesapları, birikimlerinizden gelir elde etmenizi sağlamaktadır. Tasarruf hesabınızda biriktireceğiniz anaparanızı belirlediğiniz vade süresi boyunca harcamazsanız eğer bu süreçte banka tarafından paranız için faiz işletilmektedir. Söz konusu faiz sayesinde birikiminizin miktarı artarken aynı zamanda birikiminizi yatırıma dönüştürmüş olacaksınız. Faiz oranları her bankada farklılık gösterebilmekte ve dönem dönem değişebilmektedir. Bu nedenle en yüksek faiz oranını uygulayan bankada tasarruf hesabı açmak kazancınızın artmasını sağlayacaktır. Mevduat hesabı faiz oranlarına bankaların internet sitelerinden veya müşteri temsilcilerinden bilgi alarak ulaşabilirsiniz.

Likidite Özelliği

Birikim yapacağınız materyali iyi seçmelisiniz. Likidite özelliği, tasarruf hesabınızda biriktireceğiniz maddi varlıkla doğrudan alakalıdır. Buna göre en kolay ve hızlı şekilde nakde dönüştürülebilecek finansal araçları kullanarak birikim yapmalısınız. Para, döviz gibi finansal araçlar tasarruf hesaplarında sıklıkla tercih edilmektedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, altın tüm zamanların en güvenilir yatırım araçlarından biri olarak görülmektedir. Geçmişten günümüze pek çok kişi hala altın biriktirerek kendine maddi güvence sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak birikiminize tahmininizden daha önce ihtiyaç duyabilirsiniz veya çok acil bir durumda nakit ihtiyacınız doğabilir. Bu gibi durumlarda birikiminizi oluşturan altınları o an bozdurmak zarar etmenize sebep olabilmektedir. Neticede altın, döviz gibi finansal araçların değeri pek çok etkene göre değişebilmektedir. Bu durum birikimin likidite özelliğini azaltmaktadır. Birikiminiz değerini kaybetmeden nakde ne kadar kolay çevrilebiliyorsa o kadar işlevsel olacaktır. Bu nedenle özellikle acil durumlar için açtığınız tasarruf hesabında yapacağınız birikimin likidite özelliğine mutlaka dikkat etmelisiniz.

Mevduat Hesabı Sigortası

Birikimler, para ve döviz gibi araçlar kullanılarak yapıldığı için maddi değer taşımaktadır. Bu nedenle söz konusu birikimlerin tasarruf hesaplarında güvenle muhafaza edilmesi bankaların sunduğu hizmetlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bankalar sağladıkları yasal güvencelerle ve yüksek güvenlik önlemleriyle birikimlerinizi tasarruf hesaplarında muhafaza etmektedir. Ancak bankaların da bir bütçesi olduğunu, verimli hizmet sağlayamayan bankaların çöküş sürecine geçtiğini unutmamak gerekir. Bankaların iflas etme veya ödeme yükümlülüklerini yerine getirememe gibi durumlarının oluşması ihtimaline karşılık mevduat hesaplarına sigorta yapılmaktadır. Bu sigorta güvencesi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından sağlanmaktadır. Mevduat hesabınıza sigorta yaptırabilmek için açılan hesabın ticari nitelik taşımaması ve hesabın bir gerçek kişi adına oluşturulması gerekmektedir. 100 bin liraya kadar mevduatınız için sigorta yaptırabilirsiniz. Oluşturacağınız tasarruf hesabındaki birikimlerinizi güvence altında tutmak istiyorsanız özellikle mevduat hesabı sigortası yaptırmalısınız.

Otomatik Transfer Özelliği

Tasarruf hesabı denilince çoğu kişinin aklına vadeli hesaplar gelmektedir. Vadeli hesaplar, belirlenen vade süresine kadar birikiminizden harcama yapmanızı engellemektedir. Bu süreçte birikiminizi bozmadan vade tarihine kadar faiz getirisi elde edebilirsiniz. Ancak tasarruf hesapları sadece bundan ibaret değildir. Bankalar, tasarruf hesabı hizmetini vadesiz şekilde de müşterilerine sunmaktadırlar. Buna göre açacağınız vadesiz tasarruf hesabında bulunan birikiminiz ile ödemelerinizi pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Yani bu seçenekte birikiminizi rahatlıkla harcayabilir ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullanabilirsiniz. Söz konusu işlemleri hesabınızdan otomatik ödeme talimatı vererek de gerçekleştirebilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Vadesiz mevduat hesaplarında bulunan otomatik transfer özelliği pek çok bankacılık işlemini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu tür hesapların en önemli özelliği ise her gün mevduat faizinin işletilmesidir. Gün içinde yaptığınız işlemler sonunda her gün bitişinde hesabınızda kalan para için gecelik mevduat faizi işletilmektedir. Bu sayede otomatik transfer özelliği ile ödemelerinizi yapabiliyorken bir yandan da hesabınızdaki paradan faiz getirisi elde edebilirsiniz.

Mobil Erişim Kolaylığı

Finans sektörü, teknolojik gelişmelerden doğrudan etkilenen bir iş alanıdır. Söz konusu etkileşimin en büyük yansıması ise bankacılıkta görülmektedir. İnternetin ve cep telefonlarının hayatımıza girmesi bankacılık alanında pek çok yeniliğe sebep olmuştur. Telefon bankacılığıyla başlayan bu süreç zamanla internet bankacılığına evrilmiş ve dijital bankacılık kavramı ortaya çıkmıştır. Banka şubelerindeki yoğunluk ve evrak işlemlerinin vakit alması nedeniyle bankacılık hizmetlerinden verimli bir şekilde faydalanmak kimi zaman zorlaşmaktadır. Gelişen dijital bankacılık bu ve benzeri aksaklıklara çözüm niteliğinde görülmektedir. Buna göre şubelerde gerçekleştirilen temel bankacılık işlemlerinden çoğu artık dijital platformlarda gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde bütün bankaların mobil uygulamaları ve 24 saat kesintisiz hizmet veren çağrı merkezi servisi bulunmaktadır. Özellikle uygulamaların geliştirilmesi mobil erişim kolaylığı sağlamaktadır. Bu noktada telefonunuza indireceğiniz bankanın kendine ait orijinal uygulaması üzerinden mevduat hesabınızla ilgili pek çok işlemi yapabilirsiniz. Sadece size özel olan şifrenizle dilediğiniz zaman mobil uygulamaya girerek hesap işlemlerinizi yürütebilirsiniz. Hesabınızda bulunan birikiminizin miktarını, ne kadar faiz getirdiği, hesabınızdan yaptığınız harcamaları rahatlıkla görebileceğiniz bu uygulamada dilerseniz hesabınıza ait limit değişikliği veya otomatik ödeme talimatı verme gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tasarruf hesaplarına mobil erişim kolaylığı sağlanması hem müşterinin hem de banka personelinin zaman, enerji gibi pek çok şeyden tasarruf etmesini sağlamaktadır. Bu sayede tasarruf hesabıyla alakalı işlemler hızlı ve pratik bir şekilde internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.