Bankacılık sektörüne giriş yapan adayların en büyük hedeflerinden biri banka müdürü olabilmektir. Bir personelin banka müdürü olabilmesi ve bir banka içerisine müdür olarak atanabilmesi için farklı yöntemler bulunmaktadır.
Banka müdürü olmak isteyen kişilerin tercih ettiği ilk yol müfettiş yardımcısı olmaktır. Bu tercih, çok kısa bir yoldan banka müdürü olunmasını sağlar. Fakat müfettiş olabilmek için 5 ile 6 yıl arasında bir kariyer yaşamı sürmeniz gerekmektedir. Hiçbir bankacı, direkt olarak müfettiş ya da müfettiş yardımcısı olamamaktadır.
Bu pozisyona sahip olabilmek için çalışanların en alt pozisyon olan gişe memurluğundan iş hayatına başlaması gerekir. Ardından bireysel müşteri temsilciliği, kurumsal müşteri temsilciliği ve satış departmanlarında görevlendirmeler yapılmalıdır.
Bireysel Bankacılık Aracılığıyla Banka Müdürü Olmak
Bankacılık sektörüne giriş yapan adayların müdürlük için başvurabilecekleri seçeneklerden birisi, bireysel bankacılık pozisyonunda çalışmak ve ardından bu bölüm içerisinde üst düzeye ulaşmak, kurumsal ve ticari bankacılık alanlarında tecrübe kazanarak banka müdürlüğüne geçiş yapmaktır.
Bu süreç yaklaşık olarak 8 ile 10 yıl arasında sürebilmektedir. Banka müdürü olunabilmesi için çalışanların deneyim kazanması oldukça önemlidir. Bu nedenle bankacılık sektöründe yeni yer alan bireyler banka müdürlüğü için uygun görülmemektedir.
Yükselme Prosedürleri Önemlidir
Banka müdürü olmak isteyen bireylerin banka yükselme prosedürlerini dikkate alması gerekir. Kariyer hedefinizde banka müdürü olmak varsa banka içerisinde yükselme prosedürlerini bilmeniz, nasıl kariyer basamaklarında birer birer ilerleyebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenmeniz şarttır.
Bu iş pozisyonuna sahip olmak isteyen personeller için en uygun pozisyon satış departmanında yer almak ya da kurumsal müşteri temsilcisi olmaktır. Bu pozisyonda çalışan bankacılar, diğer departman ya da pozisyonlarda çalışan bankacılara nazaran daha kolay bir şekilde müdür olarak atanabilmektedir.
Satış biriminde yer alan adayların bankaya müdür olarak atanabilmesi için performanslarının, kıdem derecelerinin, eğitim durumlarının ileri düzeyde olması önemlidir. Aynı zamanda kariyer yaşamlarında gerçekleştirmiş oldukları başarılar ön planda tutulmaktadır.
Banka Müdürü Olabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Bankacılık sektörüne en alt pozisyon olan gişe memurluğundan giriş yapan ve hayalinde banka müdürlüğü bulunan bir adayın, banka müdürlüğü için aranan şartlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu şartları bilen bir aday, kariyer planlamasında daha iyi kararlar alabilmekte ve hedeflerini daha doğru bir şekilde yönlendirebilmektedir.
- Eğitim durumu önemsenmelidir. Bankalar, eğitim durumu açısından banka müdürü olmak isteyen adayların üst seviyede olmasını ister. Bu nedenle bankacılıkla ilgili alanlarda yüksek lisans yapmış olmanız, eğitimlere katılmış olmanız dikkate alınır.
- Günlük iş hayatınız içerisindeki iş ahlakınız, müşterilere yönelik vermiş olduğunuz hizmet ve bu hizmetin kalitesi, müşterilerden almış olduğunuz geri bildirimler, verimlilik ve performansınız ön planda olmalıdır.
- Satış departmanında yer alıyorsanız, sürekli olarak satışlarınızda artış yapmalı ve kendinize belli hedefler koymalısınız. İyi satışlar gerçekleştirmek, banka müdürlüğü için aranan şartlardan biridir.
- Yer almak istediğiniz banka hakkında yenilikçi, inovatif ve yaratıcı fikirlere sahip olmalısınız. Bu fikirleri, gerektiği yer ve zamanda sunmanız, banka içerisindeki faaliyetlere yönelik pratik çözümler üretmeniz gerekmektedir.
- Çalışma hayatınız süresince üst yönetimden sizlere verilen görev ve sorumlulukları zamanında yerine getirmiş olmanız önemlidir. Aynı zamanda bu sorumluluk ve görevleri hatasız ve eksik olmayacak bir şekilde tamamlamanız gerekir.
- Yabancı dil bilgisi konusunda mutlaka İngilizce dilini, ana diliniz gibi bilmelisiniz. Herhangi bir yabancı dil alanında uzmanlaşmanız, aranan şartların başındadır.