Banka sınavlarına her yıl binlerce kişi başvuru yapmaktadır ve bu binlerce kişi arasından seçilen bireylere yeni bir iş kapısı sunulmaktadır. Banka sınavlarına girecek olan ve hazırlanan adayların süreç hakkında doğru bilgiler edinmesi önemlidir. Süreç hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, daha doğru planlamalar yapmanızı ve sınava kadar olan süreçte daha iyi hazırlanmanızı sağlar.
Bankalar tarafından yapılan sınavlar kendi içerisinde farklılık göstermektedir. Her banka, mülakatlarında ve sınavlarında kendisine has sorular sormaktadır. Adaylar yazılı ve sözlü olmak üzere iki tip mülakata girmektedir. Önce yazılı sınav yapılmakta ve bu sınavda başarılı olan adaylar sözlü mülakata davet edilmektedir.
Banka Sınavlarının Zorluk Derecesi
Banka sınavlarını zorluk derecelerine göre sıralamak mümkündür. En zor banka sınavı müfettiş yardımcılığıdır. Ardından sırası ile uzman yardımcılığı, management trainer sınavları, iç kontrolörlük sınavı, servis görevlileri sınavı ve son olarak da gişe görevlisi için yapılan sınavlar gelmektedir.
Sınavların zorluk derecesine göre adayların çalışma performanslarını arttırmaları gerekir. Her sınav için farklı çalışma programları yapılmalıdır. Hazırlık aşamasında mutlaka bankacılık, ekonomi ve finans terimlerine çalışılmalı ve bankacılık sınavlarına özel olarak hazırlanan kitaplardan satın alınarak ek sorular çözülmelidir.
Soru çözmek ve her gün belli bir sayıda soru çözümü yapmak, soru çeşitlerini görmeyi sağlar. Bu sayede sınavda karşınıza çıkan sorulara, pratik yapmış olduğunuz sorulardan aşina olursunuz. Sınavda başarılı olmak isteyen adayların mutlaka bankacılık soru bankalarından destek alması gerekir.
Banka Sınav Soruları Nasıl Hazırlanır?
Banka sınavlarında sorulan sorular, adayların bilgi birikimleri baz alınarak hazırlanmaktadır. Bazı sorular oldukça kolay olurken, bazı sorular adayları zorlamaktadır. Sorular üç grup altında toplanabilmektedir. İlk grup genel kültür ve yetenek, ikinci grup sözel olarak okuma ve anlama ve üçüncü grup zeka ve görsel içerikli sorulardır.
Genel kültür ve yetenek grubunda sorulan sorular güncel ekonomi hakkında bilgilerinizin sınanması için sorulmaktadır. Sözel olarak okuma ve anlama bölümünde mutlaka bankacılık, ekonomi ve finans terimleriyle ilgili sorular yer almaktadır. Zeka ve görsel içerikli sorularda ise sayısal verileri içeren sorular bulunmaktadır.
Banka Sınavlarına Hazırlanmak İçin En Doğru Zaman Nedir?
Sınavlara girecek olan adaylar çoğunlukla bankalar tarafından sınav tarihlerinin ilan edilmesini beklemektedir fakat bu yanlıştır. Bankalar genel olarak 45 günlük bir zaman dilimi kaldığı zaman ilanlarını yayınlamaktadır. 45 günlük bir zaman, sınava hazırlanmak için yeterli değildir. Adayların en az 6 ay öncesinden sınavlara hazırlanmaya başlaması en doğru zamandır.
Yeni mezun olan adaylar için en doğru zaman, mezun olunduktan sonraki süreçte başlamaktadır. Adaylar mezun olduktan hemen sonra sınavlar için hazırlık yapmaya başlamalıdır. Aksi takdirde banka sınavlarında başarılı olabilmek mümkün değildir.
Banka sınavında başarılı olamayan adaylar, tekrar sınava girse bile mülakat yapılırken tercih edilmemektedir. Bu nedenle sınava girdiğiniz ilk zamanın kıymetini bilmelisiniz. Bankalar, hiçbir zaman elenen adayları ya da eledikleri adayları ikinci başvurularında kabul etmek istememektedir.