2008 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra bankacılık alanında gerçekleşen düzenlemeler ve teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, sektör içerisindeki yaklaşımı tamamen değiştirmiş ve yeni boyutlara taşımıştır.
Günümüzde “yeni nesil bankacılık” olarak adlandırılan kavram, 2000’li yılların başında temellendirilmiş ve son 10 yıl içerisinde de hız kazanmıştır. Bankaların yalnızca dijital ortam üzerinden hizmet veren kurumlar haline gelmeye başlaması, bu dönemin yapı taşını oluşturmaktadır.
Güçlenen teknoloji, beraberinde dijitalleşmeyi ve dijital platformların günlük hayata dahil olmasına sebebiyet vermiştir. İnsanların teknolojiyi hayatlarının her anında kullanabilmesi ve teknolojik faaliyetlerin yaygınlaşması, sektörün teknolojiyle uyum içinde hareket etmesini sağlamıştır. Dolayısıyla “yeni nesil bankacılık” kavramı genel olarak dijital bankacılık faaliyetleri ile açıklanabilmektedir.
Küresel ve Yerel Faaliyetler
Küresel ve yerel faaliyetler olarak yeni nesil bankacılık, Türk bankacılık sisteminin gelmiş olduğu en iyi noktalardan biridir. Hizmet ve ürün kalitesinde yaşanan artışla birlikte müşteri kitlesi genişlemiş, uluslararası pazarlarda rekabet şansı elde edilmiş ve geniş müşteri tabanıyla birlikte daha sağlam ve güçlü piyasalar içerisinde yer alınması sağlanmıştır.
Temel bankacılık hizmetleri olarak görülen sigortacılık ve yatırım faaliyetlerinin küresel alana yayılması, Türk bankalarının küresel piyasalar içerisinde bilinir hale gelmesi, geniş bir müşteri profiline sahip olunmasına katkıda bulunmuştur. Bu da, sektör içerisinde yer alan bankaların hızlı bir şekilde kaynak edinmesine ve kendilerini geliştirme fırsatına sahip olmasına sebep olmuştur.
Müşterilerin Çözüm Ortağı Bankalar
Yeni nesil bankacılık kavramının derinlerine inildiği takdirde “parasal alanda yaşanan değişimlere karşı müşterilerin çözüm ortağı olan bankalar” açıklaması yapabilir. Modern bankaların anlayış biçimi ve bakış açısı; daima müşterilerinin yanında olmak ve en iyi hizmeti, en kısa zamanda vermek ve müşterilerinin problemlerine anında çözüm bulmaktır. Bu da bankaların daha şeffaf bir hale gelmesini sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalara göre günümüzde bankaların müşterilerinin sorunlarına yönelik kalıcı çözümler bulması yalnızca 3 dakikalık bir zamanı kapsıyor. Yaşanan soruna yönelik hızlı, esnek ve güvenilir çözümlerin teknoloji yoluyla sunulması da yeni nesil bankacılık olarak adlandırılmış oluyor. Bu durumda kavram beş temel özellik üzerinde durmuş oluyor:
- Teknoloji
- Hız
- Esneklik
- Güvenilirlik
- Müşteri odaklılık
Esneklik ve Dijital Bankacılık
Günümüzün bankacılık faaliyetleri içerisinde, işlemlerin hız kazanması ve müşterilerin bu hızda kaliteli, güvenilir hizmet alması açısından esneklik ve şeffaflık önemli iki temel özellik olarak yer almaktadır.
Tamamen dijital platform aracılığıyla gerçekleştirilen işlemler birçok kişi tarafından güvenilir bulunmaktadır. Bu durumda da bankaların esneklik sahibi olması ve şeffaf bir şekilde davranması gerekmektedir. Banka tarafından gerçekleştirilen her faaliyetin müşteri açısından görünebilir olmasını sağlamak ve müşterilerin bu işlemleri şubeye gelmeden, bulundukları yer üzerinden gerçekleştirmesine yardımcı olmak hem bankacılık maliyetlerinin azalmasını sağlamakta hem de esneklik katarak, bankaların zamandan tasarruf etmesine olanak vermektedir.