Üniversiteden Mezun Olduktan Sonra Bilinmesi Gereken 5 Temel Şey!

Üniversiteden mezun olduktan sonra keyifli geçen lisans hayatının boşluğuna düşebilirsiniz. Her yeni mezun, mezun olmanın hem heyecanı hem de iş hayatına atılacak olmanın stresi ile hayatlarında yaşanacak olan değişime karşı korku ve merak hissederler. Gelecek kaygısı kurmaya başlayan yeni mezunlar, kariyerlerinin nasıl inşa edileceği hakkında endişe duyabilirler. Bu süreçte kariyer hedeflerinize odaklanmalı ve kariyer planı oluşturarak hedefleriniz doğrultusunda hareket etmelisiniz. Üniversiteden mezun olduktan sonra bilinmesi gereken temel şeyleri bilirseniz, süreci daha rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.

Her üniversite mezununun ilk olarak bilmesi gereken şey, tutkulu olduğu alanı bulmasıdır. Bu alanı bulmak zor olabilir. Eğitim hayatı boyunca bireyler karar vermekte güçlük çekebilir. Dolayısı ile tutkulu olduğu alanı bulmak için bireyin deneyim elde etmesi gerekir. Peki bu deneyim nasıl sağlanır? Staj yaparak, kısa süreli olarak hedeflenen pozisyonda iş deneyimi elde ederek ya da sektör içerisinde yer alan kişilerle iletişim kurularak avantaj ve dezavantajlar hakkında net bilgiler öğrenerek elde edebilir. En etkili yol staj yapmaktır. Fakat staj yapma şansınız yoksa geriye kalan seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Yeni mezun olan öğrenciler kişisel yaşamları için de oldukça heyecanlı olurlar. Bu dönemde pek çok kişinin evlendiğini ya da yeni bir hayat inşa etmek adına başlangıç yaptığını duyabilirsiniz. Hayattaki tek amaç başarılı bir işe sahip olmak değildir. Kimi zaman tutkuya sahip olmak ve başarılı bir iş hayatı inşa etmek için kişisel yaşamda da mutluluğu elde etmek gerekir. Bunun için de mutlaka aile kurma fikrini kendinize empoze etmelisiniz. Doğru hayat arkadaşını bulmak, iş ve özel yaşam arasındaki dengenin kurulmasına da yardımcı olur.

Yeni mezun olan adayların temel olarak bilmesi gereken üçüncü şey, hayatın riskler ve fırsatlar ile dolu olduğudur. Risk almak önünüze birçok fırsatı çıkarırken aynı zamanda da başarısız olmanıza neden olabilir. Başarısız olmak hem iş hem de özel yaşamın bir parçasıdır. Başarısızlık yaşadığınız durum ve olayları, fırsata dönüştürmeyi öğrenmelisiniz. Tüm bu risk ve fırsatlar, iş yaşamınızda sahip olmanız gereken vizyon ve misyonu da oluşturmanızı sağlar. Kariyerinde bir karar kılmak istiyorsan risk almasını bilmeli, fırsatları değerlendirmeyi öğrenmelisin.

İş yaşamına henüz yeni atıldıysan ve mezun olalı çok bir zaman olmadıysa, diğer çalışanlara göre daha istekli ve hevesli olabilirsin. Bu durumda kendini sürekli olarak ön plana atma ihtiyacı, daha fazla sorumluluk ve görev üstlenme ihtiyacı duyabilirsin. Fakat yapamayacağın görev ve sorumluluklar altına girmek iş hayatında sana başarı getirmek yerine, potansiyelini düşürmene sebep olacaktır. Dolayısı ile hevesli ve istekli olmalı fakat hayır demeyi bilmelisin.

Son olarak yeni mezunların bilmesi gereken şey, öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi asla bırakmamaktır. Kendilerini kişisel ve mesleki alanda daima geliştirmeleri gerekir. Kendisini geliştiremeyen birey, üzüntüye ve başarısız olmaya mahkumdur.