Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılı için enflasyon tahminini açıkladı. TCMB Başkanı Murat Uysal tarafından açıklanan enflasyon raporuna göre 2020 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 8,2 olarak yer aldı. 2021 yılı sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahmini ise yüzde 5,4 olarak belirtildi.
Yılın İlk Enflasyon Raporu
TCMB tarafından açıklanan ve yılın ilk Enflasyon Raporu olan raporla ilgili olarak Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal şu açıklamada bulundu:
“Enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4´e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5,0 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2020 yılı sonunda yüzde 6,2 ile yüzde 10,2 aralığında (orta noktası yüzde 8,2), 2021 yılı sonunda ise yüzde 3,0 ile yüzde 7,8 aralığında (orta noktası yüzde 5,4) gerçekleşeceği öngörülmektedir.”
Yıl sonunda enflasyonun orta noktası olarak yüzde 8,2 ve 2021 yılının sonunda da yüzde 5,4 tahmini değerde olacağını belirten Uysal, Enflasyon Raporu’ndaki gıda enflasyonu tahminlerini de açıkladı. TCMB tarafından yayımlanan rapora göre gıda enflasyonu tahmini olarak yüzde 11 seviyesinde yer alacak. 2021 yılının sonunda ise bu oradan 4 baz puan gerileme yaşayarak yüzde 7 oranına düşecek.
Brexit Belirsizliğinin Azalması ve Küresel Piyasalar
Raporla ilgili olarak konuşmasında TCMB Başkanı Uysal şu sözlere de yer verdi:
“Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde eş anlı olarak 2019 yılının son çeyreğinde de devam etti. ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşması, Brexit sürecine ilişkin belirsizliklerin azalması ve diğer taraftan küresel para politikalarının 2019 yılının ikinci yarısından itibaren sergilediği destekleyici duruş, küresel büyüme görünümünü bir miktar olumlu etkileyen gelişmeler olarak öne çıkıyor. Nitekim, Ocak ayında Avrupa Birliği bölgesinde iktisadi faaliyet bir miktar iyileşirken, bu durum dış talep ve ihracatımıza da olumlu yansıdı. Bununla birlikte, ABD ile Çin arasındaki anlaşmaya karşın belirsizliklerin hâlâ yüksek seyretmesi, devam eden jeopolitik riskler ve son dönemde ortaya çıkan salgın hastalık küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.
Küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyri emtia fiyatları ve enflasyon üzerinde belirleyici oluyor. Enflasyon oranlarının, son çeyrekte bazı ülkelerde gıda fiyatları kaynaklı olarak bir miktar yükselmesine karşın, 2020 yılında yatay bir görünüm sergilemeye devam etmesi bekleniyor. Bu görünüm, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirirken, gelişmekte olan ülkelerde de destekleyici para politikalarına olanak sağlamaktadır.
Son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler nedeniyle, portföy akımları ve risk iştahı dalgalı bir seyir izliyor. Tüm bu küresel gelişmelerin sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkileri yakından takip ediyoruz.”